https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/milovnici-prirody-si-zoufaji-nad-stavem-kralickeho-snezniku-kde-vznikla-rozhledna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Milovníci přírody si zoufají nad stavem Králického Sněžníku, kde vznikla rozhledna

25.9.2023 01:51 | DOLNÍ MORAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnosti přátel Jeseníků, z.s.
Ochránci přírody si zoufají nad stavem vrcholu Králického Sněžníku, kde byla na polské straně vloni v září otevřena nová rozhledna. Dva roky předtím upozorňovali na riziko, že projekt zničí evropsky cennou lokalitu a na porušování podmínek ochrany přírody při výstavbě vyhlídkové věže. Jejich obavy se naplnily, na vrchol míří davy turistů a unikátní přírodní rezervace je nenávratně poškozená, řekl ČTK předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.
 

"Já už tam osobně nikdy nepůjdu. Je to jen obrovské utrpení a bolest vidět to, co se tam odehrálo. Je z toho jen lunapark a obrovská ostuda přístupu státu k ochraně přírody ve 21. století. Je to pohrdání všemi předpisy a pravidly na ochranu přírody, je to ukázka perverzních dotací, kdy se z veřejných prostředků vydávají obrovské peníze na devastaci posledního ostrůvku vzácné přírody," uvedl Bačík.

Česko-polský projekt projekt spočíval v obnovení vyhlídkové věže z 19. století, která byla v roce 1973 stržena. Rozhledna má konstrukci tvořenou do 13 metrů železem a betonem s kamenným obložením, vršek je z velké části prosklený. Vysoká je 33 metrů. Část peněz poskytlo i české ministerstvo pro místní rozvoj. Na celkové náklady zhruba 77 milionů korun přispělo z národních i evropských zdrojů. Ekologičtí aktivisté v roce 2021 v otevřeném dopise vyzvali tehdejší ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), aby se její úřad postavil proti ničení přírody, zastavil poskytování dotací, reagoval na opakované a hrubé porušování podmínek a požadoval po polských kontrolních orgánech prošetření situace. Ministerstvo životního prostředí také požádalo Evropskou komisi, aby výstavbu rozhledny přezkoumala. Přesto se rozhledna, podle ochránců přírody zbytečná, dostavěla.

Kromě polských turistů je vrchol Králického Sněžníku častým cílem i českých návštěvníků. Rekreační areál v Dolní Moravě na Orlickoústecku, do jejíhož katastru hora spadá, se v posledních 15 letech prudce rozrostl, hlavními a celoročními atrakcemi jsou rozhledna Stezka v oblacích a nejdelší visutý most pro pěší na světě Sky Bridge, po němž vloni za necelý první rok provozu přešlo asi 290 000 lidí.

Radnice v Dolní Moravě není z nárůstu cestovního ruchu nadšená. "Přepísklo se to. Jedni chtějí tichou přírodu, mladší se touží bavit. Čeho je moc, toho je příliš. A do toho ta kola, to je za trest," řekl ČTK starosta Dolní Moravy Ladislav Janočko. Jak uvedl už dříve, o svátcích v Polsku nebo ve vrcholné sezoně bývá obec přeplněná auty, která někdy nemají kde zaparkovat. Jednodenní návštěvníci také nepřinesou žádnou tržbu obchodníkům a resort už podle něj nezaměstnává ani větší počet obyvatel vesnice, většina pracovníků dojíždí nebo jde o brigádníky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

25.9.2023 07:35
Chodit se bavit do přírody ...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.9.2023 07:59 Reaguje na Michal Uhrovič
Surová glgačka a hulba v lůně přírody x...
Odpovědět
pk

pepa knotek

25.9.2023 08:54
To snad už nemůže dnes nikoho překvapit, že primárně šlo o nasměrování dotačních penízek do těch správných kapes, ti co na ně nezbylo teď budou po jednodenních turistech akorát uklízet a frflat, že si nechtěj koupit polívku za stovku a radši si nesou řízek z domova. Jak vypadala louka poté co lunapark odtáhl si snad každý z dětství pamatuje, čemu se kdo diví.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.9.2023 10:50 Reaguje na pepa knotek
1*
Odpovědět
Pe

Pepa

25.9.2023 09:36
Dlouholetý starosta a PODNIKATEL Dolní Moravy Ladislav Janočko: "Přepísklo se to..." ukázkový ALIBISTA, který říká lidem hezká klišé a sám z toho žije a to nejméně 15 let! No nic příště jej ovce zvolí zas..
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.9.2023 09:53
Bohužel turistika se změnila na byznys využívající turisty jako zdroj příjmů a příjmů přímo nehorázných. Ty lze inkasovat pouze z placených
atrakcí doplněných předraženým občerstvením a s dopravou i pro líné turisty.
Začne to nevinným vyznačením pěší trasy, pokračuje odpočívkami s odpadkovými koši ze kterých vytahují odpadky v noci zvířata a pak už je
na řadě vyhlídka, nebo rozhledna. U ní prve stánek a pak restaurace. Ta
potřebuje zásobovat a přibude cesta. Pro lenivce kyvadlová doprava a
nebo lanovka. Pravověrní turisté si hledají jiná místa a je třeba hosty
nalákat propagací a nějakou další atrakcí buď tam a nebo v blízkém okolí.
Tak "turisté" spojí návštěvu vrcholu hory s obědem a adrenalinem na mostě
přes údolí a koukáním na krajinu ze stezek v oblacích. Ono to na Králickém
Sněžníku kdysi rozhlednou začalo, ale ta kdysi byla pouze pro ty, kteří
si ten výhled zasloužili náročným výstupem a žádné atrakce mimo přírody tam
nebyly. Vybudováním atrakcí na Dolní Moravě přilákalo kvanta takyturistů
a Poláci chtěli urvat taky svůj díl kšeftů postavením nové rozhledny. Je
to o tom kšeftu, který si najde cestu do CHKO, či NP! Za ochranou přírody
totiž stojí lidé a ti jsou nejenom úplatní, ale často pouze poslušní
vykonavatelé přání svých nadřízených. Pak vám poví vedoucí CHKO, že příkaz
povolit sjezdovku přišel shora a zrušit tábořiště se stoletou tradicí taky.
Oni nic, oni pouze plní příkazy, tak proč si hrají na ochránce přírody,
když ji nechrání proti těm velkým, ale vydovádějí se pouze na těch malých?
Nezapomenu na strastiplnou cestu na Králičák v zimě, když byly hranice
uzavřeny a na cestu zpět bez teplého čaje, který popíjeli polští turisté.
Tehdy jsem si přál vrchol bez hranice, ale nyní uznávám, že pro přírodu
to bylo daleko lepší, než nyní. Další lunapark a hora, kterou už netoužím
nikdy navštívit!
Odpovědět
Pe

Pepa

25.9.2023 10:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Neplést jablka s hruškami, není to žádné CHKO ani NP. A ten cirkus ani není v jakkoli chráněné oblasti a to ani Skybridge. Malé území NPR je vzdálena kilometry od Dolní moravy a takových NPR je u nás asi 120.
Je tedy zbytečné vinit CHKO, raději bych se podíval na starostu podnikatele, který se spolupodílel na územním plánu a rozvoji turismu, když už tedy jste tak proti současnému turismu.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.9.2023 14:21 Reaguje na Pepa
Dobrá připomínka.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.9.2023 17:12 Reaguje na Majka Kletečková
Než něco schválíte, tak pozorně čtěte, co jsem napsal
(viz už odpověď Pepovi). Ach ta vaše inteligence!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.9.2023 17:10 Reaguje na Pepa
Píšu snad, že je to CHKO, nebo NP? Naučte se pozorně číst a nedomýšlet si, co tam nepíšu. Píšu o CHKO a NP proto, že i
v nich se staví lunaparky a jiné zhovadilosti. Psal jsem o jiném CHKO, které nejmenuji, protože mi bylo vyhrožováno žalobou za pomluvu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.9.2023 08:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Dodám pouze, že ten "lunapark" u Lipna je CHKO Šumava
a sjezdovky vesele fungují přímo na území NP!
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

30.9.2023 12:46 Reaguje na Pepa
Ještě bych přidal, že zřejmě při tvorbě územního plánu občané mlčeli, a nesnažili se aktivně aby územní plán byl pro obec a okolí udržitelný.
Jestliže dnes pláčí, že z obce se stala Babylon turistů, musí přijmout i svoji pasivitu při územním plánu.
Omlouvám se malé hrstce těch, kteří se zřejmě zapojili, ale nebyli úspěšní pro mlčící většinu - tak jak je to v mnoha obcích.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.9.2023 10:50 Reaguje na Břetislav Machaček
1**
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.9.2023 12:56
Tohle se nikdy stát nemělo. Před výstavbou rozhledny navštívilo vrchol KS cca 40 tis. lidí ročně a stav byl únosný.
Dnes to budou násobky, můj odhad kolem 120-140 tis. zatím. Bohužel Poláci se rozmáchli a bagry udělali ze stezky na vrchol cestu.
Takže kola, elektrokola, čtyřkolky , čoklů s páníčky plno , to asi aby se lépe ohroženému ptactvu sídlilo a hovna se mohla válet v ohrožené subalpinské vegetaci.

Rozmach overturismu překonal i ty nejhorší očekávání, bilboardy lákající na Dolní Moravu a Kraličák od Olomouce po Hradec Kr., od Klodzka po Nysu a Opole.

Kdo za to může ?

V první řadě SCHKOJ Jeseníky, jmenovitě její bývalá vedoucí Ing. Michaela Pruknerová, která byla odejita pro její lásku k developerským projektům v Jeseníkách a jejíž podpis se skví pod souhlasem s projektem rozhledny.

Dále odbory územního plánování MěÚ Králíky a KÚ Pardubice , které zcela pominuly význam slov "udržitelný rozvoj".

Máslo na hlavě má i Ministerstvo ŽP, které polskou zprávu o vlivu záměru na území celoui nepřečetlo a prdlo tam hned razítko, že je vše o.k.

Šaskovskou čapku blázna pak po zásluze získává MMR ČR , které Polákům na stavbu poslalo peníze v rámci projektu Inter - region , ačkoli bylo písemně několikráte upozorněno, co se tam chystá za dotační podvod.(zcela mimo diskuzi zohnuta Zpráva o vlivu stavby na rezervaci)

Medaili "Za nehynoucí zásluhy" pak poprávu přináležejí všeho schopným lobbistům , akciové společnosti Sněžník v čele s úderníkem Rulíškem (Dolní Morava) , a spolku polských starostů ze sdružení "Kotlina Klodzska ", kteří správně uchopili tep doby a skupinový zájem nadřadili zájmu společnosti.

Škoda, že rezervace Králický Sněžník nepožívala takové ochrany jakou by si bezesporu zasluhovala.

Označení Evropský významné území=NATURA 2000 pak pro smích, inu peníze nesmrdí !!!






Odpovědět

Radek Čuda

25.9.2023 15:20
Tak KS je polská prasárna, byť tedy je samozřejmě totál na palici, že jsme na to přispěli. Nicméně D Morava je smrt a tam to jde jednoznačně za námi, ne za Poláky. Tam je krásně vidět, jaká je klika, že třeba ty Krkonoše jsou NP a i když lze mít na mnohé jiný názor, jakž takž to KRNAP drží na uzdě.

A co mne zaujalo ... "Ministerstvo životního prostředí také požádalo Evropskou komisi, aby výstavbu rozhledny přezkoumala." ... jak ten přezkum vlastně dopadl? že byl v praxi zjevně na pikaču teď neřeším.
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.9.2023 20:55 Reaguje na Radek Čuda
tak. jsem rád, že mám nemovitost v krnapu, a rád tedy kousnu, že si nemůžu dělat úplně všechno co chci *), když mám jistotu, že se mi okolo nevytelí takové prasárny jako na dolní moravě nebo na klínovci.

*) racionálně vzato, ty požadavky krnapu na rekonstrukci chalupy jsou víceméně rozumné.
Odpovědět
Anyr

Anyr

30.9.2023 19:22
No, upřímně - nebýt debility vypatlaných turistů, tak nikdy nemohou takovéto zrůdnosti prosperovat, ergo by ani nevznikaly, protože ziskuchtiví investoři by o ně nestáli.

Jedna, velmi účinná, zbraň existuje: bojkot. Jakmile něco začne být ztrátové, končí to. A je fuk, jestli je to rozhledna, jatka nebo uhelný důl.
Jenže, to by ty národy tatarů ze zaostalé V4 musely začít přemýšlet a ovládat se. Že.
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

1.10.2023 18:43
Sněžka na tom není díky polskému létajícímu talíři o moc líp.
Co se týče původní rozhledny, naštěstí se našel filantrop pan Dlimil, který repliku postavil na kopci Větrov nad Starým městem kousek od chaty Paprsek https://mapy.cz/s/kemakubavu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist