https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mimoradna-schuze-snemovny-k-suchu-se-uskutecni-pristi-ctvrtek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mimořádná schůze Sněmovny k suchu se uskuteční příští čtvrtek

10.6.2020 13:43 | PRAHA (ČTK)
Suchá půda.
Suchá půda.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Multimediální knihovna Evropské komise / Multimediální knihovna Evropské komise
Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k boji se suchem se uskuteční ve čtvrtek 18. června od 9:00. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nasbíralo dostatečný počet podpisů, uvedl předseda jejich poslanců Jan Farský. Zákonodárci by měli probrat vládní i opoziční návrhy týkající se úprav pro ochranu krajiny, které zatím nejsou ani v prvním čtení.
 

Kabinet hnutí ANO a ČSSD podle Farského o boji se suchem více mluví, než činí. "Už více než rok leží ve Sněmovně několik návrhů, které mohou zemi pomoci v boji se suchem, ale vláda jejich projednání stále odkládá. Slova vládních politiků plynou, voda z krajiny nenávratně mizí a naděje v podobě potřebných změn mezitím leží zaparkovaná ve Sněmovně," poznamenal. Na schůzi by se mělo jednat o změnách vodního zákona, novele zákona o pozemkových úpravách i zanesení práva na pitnou vodu do Ústavy.

Sběr podpisů STAN avizoval minulý týden. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tehdy svolání schůze považoval za zbytné, o otázce sucha se podle něj může diskutovat i při debatě o jednotlivých zákonech týkajících se tématu. Stejně jako ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ale řekl, že pokud se schůze bude konat, vystoupí na ní.

Podle Brabce ministerstvo životního prostředí za šest let podpořilo v boji se suchem zhruba 15.000 projektů za 12 miliard korun. Letos by to podle něj mělo být mezi čtyřmi až sedmi miliardami, řekl minulý týden na zasedání Stálé komise Senátu Voda-Sucho. Týká se to například dotačních programů Dešťovka pro občany a Velká dešťovka pro obce na hospodaření se srážkovou vodou. Realizují se podle Brabce také první projekty umělé infiltrace vody, které by měly pomoci přírodě vsakovat vodu do nádrží v obdobích, kdy je vody dost.

Do letošního rozpočtu ministerstva životního prostředí přibudou dvě miliardy na financování vodohospodářských projektů obcí, odsouhlasila v pondělí vláda. Další tři miliardy má ministerstvo přislíbené pro příští rok. Kabinet v pondělí také odsouhlasil navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství na letošek o miliardu na opatření pro boj se suchem a povodněmi. Ministerstvo bude chtít ještě další navýšení na programy spojené s vodou o 1,6 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

10.6.2020 16:46
Než se "volení zastupilé lidu" sejdou kvůli suchu, přibude možná i vytopených dědin, městysů a možná i měst, čimjejich částí.
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

10.6.2020 17:43
Také by mohli zrušit dotace na OZE, protože ty nám sucho rozhodně nevyřeší a dát je na projekty proti povodním i suchu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

10.6.2020 19:04
Trochu nechápu proč mimořádná schůze, co se tím jako urychlí. Zrovna vyřizuji stavební povolení na jednoduchou, malou přístavbu (10 m2), bez sítí, ale je to prý na stavební povolení a předchází tomu asi tak 20 vyjádření různých tzv. dotčených orgánů , prakticky stavbou nedotčených. Takže se poslanci mohli sejít klidně na podzim,protože větší vodní díla podle obdobných úřednických požadavků a pravidel, tady nikdo velkým fofrem nepostaví a navíc prší kam se podívám. Zřejmě se bude jenom porcovat medvěd a přidělovat dotace, a to jistě spěchá, to se nesmí otálet.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.6.2020 19:29 Reaguje na Milan Milan
Obávám se, že jste trefil hřebík přímo na hlavičku. Aby bylo na medvěda, proto na příklad platíme 21% DPH i z poplatků za připojení na elektřinu, to je z poplatku za příkon podle velikosti jističe a ze stálého platu za přípojku. A tak je na medvěda pro Starosty a nezávislé.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.6.2020 05:51
Poslanci sněmovního výboru pro životní prostředí(BALCAROVÁ , ELFMARK = oba Piráti) se v březnu usnesli, že v polovině května čtveřice z nich rozšíří svou cestu na Island ještě o Grónsko.

Oficiálně zní: Návštěva ledovcového čela Russel glacier s místním průvodcem, management stád pižmoňů a jejich ochrany,setkání se zástupcem lokální autority.
Zdůvodňují důležitost cesty takto : „Grónsko centrem výzkumu změny klimatu. Veškerá ledovcová jádra, která slouží ke klimatickým rekonstrukcím pro severní polokouli, pocházejí z centra grónského ledovcového štítu“.

Poslanci výboru pro životní prostředí přitom už koncem loňského roku plánovali, že pokud by nevyšla jejich cesta na Island a následně do Grónska, měl by být náhradní destinací asijský Bhútan. To ale organizační výbor zatrhnul. Jen cesta na sever by měla Sněmovnu stát 300 tisíc korun.

Když se Piráti dostali do Sněmovny uvítal jsem to. Plno slov jak to budou dělat jinak, mladí, nezkažení, ta tráva se dá tolerovat.

Ale jak vidět, příležitost dělá zloděje.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.6.2020 11:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdo psa chce být, hůl si najde...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.6.2020 11:29
Vzhledem k tomu jaké účelové lži a desinformace se na téma sucha a povodní šíří ze státních sfér jsem úplně "klidný", že by se v ČR něco změnilo....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist