https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-prumyslu-a-obchodu-neprimerena-provozni-podpora-obnovitelnych-zdroju-nezjistena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo průmyslu a obchodu: Nepřiměřená provozní podpora obnovitelných zdrojů nezjištěna

1.10.2019 00:29 (ČTK)
Obnovitelné zdroje energie uvedené v ČR do provozu v letech 2006 až 2008 nedostaly nepřiměřenou provozní podporu. / Ilustrační foto
Obnovitelné zdroje energie uvedené v ČR do provozu v letech 2006 až 2008 nedostaly nepřiměřenou provozní podporu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obnovitelné zdroje energie (OZE) uvedené v ČR do provozu v letech 2006 až 2008 nedostaly nepřiměřenou provozní podporu. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých včera na svém webu informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Komora obnovitelných zdrojů energie (KOZE), která na oznámení upozornila, uvedla, že šlo o první ze série kontrol veřejné podpory pro obnovitelné zdroje energie. Výsledky další vlny týkající se OZE uvedených do provozu v roce 2009 lze podle ní očekávat v příštím roce.
 

"Výsledek mě nepřekvapil. Pro tyto zdroje se potvrdilo, že provozní podpora je přiměřená. Zbývá ještě vyřešit případy zdrojů, které vedle provozní dostaly i investiční dotaci. Od začátku jsme tvrdili, že tyto kontroly jsou v naprosté většině případů zbytečné a přiměřenost podpory rámcově potvrdil i Brusel," uvedl včera předseda komory Štěpán Chalupa.

Kontroverze v souvislosti s podporou stále budí především takzvaný solární boom na přelomu desetiletí. Nejvyšší kontrolní úřad už dříve uvedl, že mezi lety 2009 až 2012 byla návratnost investic do fotovoltaických elektráren v ČR zhruba sedm let po zahájení jejich provozu, přestože podle zákona mohla být až 15 let. Dodal, že celkové náklady na obnovitelné zdroje elektřiny převýší v ČR do roku 2030 bilion korun.

Chalupa včera uvedl, že neočekává, že další vlna šetření přinese zásadně jiná zjištění než první kontrola. "Bude se to týkat i ostře sledovaných velkých solárních instalací, které v počátku opravdu dostaly nepřiměřeně vysokou výkupní cenu. Jejich problém by měl být již ale vyřešen provedenou srážkovou daní," uvedl.

"Opakovaně se můžeme setkávat s názorem, že jsou obnovitelné zdroje v Česku podporovány nepřiměřeně. Výsledek šetření ministerstva průmyslu jasně ukazuje, že projekty z let 2006 a 2008 pobírají podporu v souladu se zákonem nastavenými podmínkami," dodala výkonná ředitelka Solární asociace Veronika Šilhová. "Očekáváme, že podobný výsledek budou mít i mladší projekty. Fotovoltaické elektrárny z let 2009 a 2010 zatížila solární daň a sama Evropská komise ve výsledném stanovisku v rámci notifikačního procesu uvedla, že solární odvod případnou nepřiměřenou podporu odčerpal," doplnila.

Celkem bylo od roku 2006 na podporu POZE v Česku vyplaceno přes 340 miliard korun. Kritikem dotací obnovitelným zdrojům energie je například prezident Miloš Zeman. K omezení podpory OZE vyzval vládu naposledy v polovině září. Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) by měl přijít s konkrétním řešením, se kterým se Česko obrátí na Evropskou komisi. "Vidíme tam nějakou možnost snížení příspěvku státu v řádu až šest miliard," řekl premiér.

ERÚ včera oznámil, že takzvané zelené zdroje energie dostanou finanční podporu v řádech desítek miliard korun i příští rok. Úřad vydal příslušné cenové rozhodnutí. Celkové náklady na podporované zdroje energie v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun, loni jim bylo vyplaceno 46,1 miliardy korun.

Na kolik peněz přesně budou mít tyto zdroje nárok v roce 2020, není v nařízení stanoveno, záleží na objemu výroby. Vláda nedávno rozhodla, že stát by měl pro příští rok přispět dotací 27 miliard korun, což je o 815 milionů korun více než letos a předešlých dvou letech. Návrh státního rozpočtu pro příští rok s plánovaným navýšením výdajů počítá, stejná dotace je plánována také pro roky 2021 a 2022. Zbytek zaplatí převážně spotřebitelé.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

2.10.2019 12:51
Zeman je účelový ohýbač reality.... ta se ale ohnout nedá a vždy bude prokázána... bohužel to vyžaduje vždy nasazení lidí a peněz... zdrojů, které by se mohly využít pro veřejné blaho... ale my žijeme v ČR, takže bohužel :)

Tady se najde vždy mnoho hloupých lidí, kteří Zemanovi za tyto kroky ještě zatleskají...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist