https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-strach-ze-zdravotnich-dopadu-kvuli-spalovne-v-rybitvi-je-velky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo: Strach ze zdravotních dopadů kvůli spalovně v Rybitví je velký

11.3.2022 00:43 | PARDUBICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Projekt obnovení provozu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic vyvolal u lidí enormní obavy ze zdravotních dopadů, investor musí přepracovat dokumentaci projektu. Sdělila to v písemném vyjádření pro ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová. Po veřejném projednání spalovny, které se konalo v únoru, ministerstvo dokumentaci vrátilo investorovi. Mimo jiné musí podle úřadu důkladně vypracovat hodnocení vlivu záměru na veřejné zdraví.
 

Firma AVE CZ odpadové hospodářství odstavenou spalovnu vlastní od roku 2006. Od té doby se snaží o její modernizaci a následné zprovoznění. V roce 2009 projekt nezískal kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA). Nyní firma o stanovisko žádá opět.

Investor teď musí po vydání rozhodnutí ministerstva životního prostředí dokumentaci přepracovat. "Záměr modernizace spalovny průmyslových odpadů v dané lokalitě vyvolal v rámci procesu EIA enormní obavy ze zdravotních důsledků provozu spalovny a negativní reakce obyvatel širokého okolí. Ministerstvo životního prostředí proto považuje za nezbytné, aby především hodnocení vlivů záměru na veřejné zdraví bylo zpracováno velmi precizně, s využitím nejnovějších poznatků vědeckých institucí a aby poskytovalo výstižné, plně transparentní a objektivní informace srozumitelné pro odbornou i laickou veřejnost," uvedla mluvčí ministerstva.

V dokumentaci musí firma zohlednit všechny relevantní připomínky a požadavky. Firma musí doplnit hodnocení zdravotních rizik, vlivu na veřejné zdraví, posoudit hluk dopravy s ohledem na provoz spalovny a doplnit návrhy na protihluková opatření.

Spalovna by měla také likvidovat odpady, které mohou při mísení vzájemně reagovat. Zpracovatel posudku proto požaduje, aby firma specifikovala, jakým způsobem bude testovat slučitelnost odpadů a vyloučí riziko nebezpečných reakcí. AVE CZ by také měla upřesnit, odkud se budou odpady vozit. "Termín pro dané přepracování není nijak stanoven zákonem, tedy je zcela na oznamovateli, kdy tak učiní," uvedla Pospíšilová.

Proti spalovně se staví město Pardubice i další obce v okolí. Vznikla druhá petice, která má elektronickou i písemnou formu. Iniciovali ji občanské iniciativy a představitelé obcí. Město Pardubice se znovu pokusí vyvolat jednání o odkupu spalovny. V roce 2017 ji mělo možnost koupit za 35 milionů korun. Zastupitelé tehdy koupi sice schválili, ale neodhlasovali na ni peníze v rozpočtu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

11.3.2022 08:25
se z toho stalo politikum s vystrašenýma lidma ale co to bude doopravdy a co tam budou pálit?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist