https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-da-270-milionu-kc-na-podporu-aplikovaneho-vyzkumu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství dá 270 milionů korun na podporu aplikovaného výzkumu

25.3.2024 00:54 | PRAHA (ČTK)
Táborský rybník Jordán
Táborský rybník Jordán
Licence | Volné dílo (public domain)
Na posílení zemědělského výzkumu uvolní ministerstvo zemědělství 270 milionů korun. O dotaci se mohou vědci ucházet v Programu na podporu aplikovaného výzkumu Země II. Peníze jsou určeny například na možnosti omezování přípravků na ochranu rostlin či na propojování lokálních producentů s odběrateli, uvedlo ministerstvo.
 

Program má pomoci uplatnit vědecké poznatky v praxi a následně je komerčně využít. Vědci se mohou ucházet o dotaci na výzkum efektivity chovu ryb v rybnících v době klimatických změn, snižování zemědělských emisí skleníkových plynů či na strategii udržitelné produkce osiv. Celkem je v soutěži 21 tematických okruhů z bioekonomiky, takzvaného smart zemědělství a výzkumu globálních změn v biosféře.

Projekty, kterých se účastní výzkumné organizace a vysoké školy, mohou získat až 100 procent podpory. Část dotace obdrží i zapojené podniky. V předchozích letech z dotací z programu Země vznikla například metodika na boj s kůrovcem, metodika ochrany chmele za pomoci botanických pesticidů a extraktů z rostlin nebo metody na zjištění přítomnosti viru afrického moru prasat v masných výrobcích a v potravinách. Program taky podpořil cílený monitoring eroze půdy či rentabilitu produkce hospodářských zvířat.

Zájemci mohou podávat přihlášky do soutěže do 5. června. Zahájení projektů ministerstvo plánuje v roce 2025


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

25.3.2024 06:49
rovněž by to chtělo dát peníze na výzkum efektivního úložiště energie, levných recyklovatelných baterií, podpora OZE by konečně dostala smysl
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.3.2024 16:41 Reaguje na Honza Honza
co jmenujete je spíš lakování na růžovo něco, co ekonomicky nedává smysl. Tedy pokud se uvažuje o konkurenceschopnosti a ne dotačního marazmu na cokoliv.
Odpovědět
JN

Jiří Nápravník

26.3.2024 07:25
Honzo, jak byste si ten efektivní sklad elektřiny představoval?? Už z principu jsou tam a budou ztráty při nabijení, při uložení (samovybijení baterii) a pak při transformaci ze stejnosměrného napětí, které je v bateriích na střídavé (23OV, 22kV,...), které je v domácnostech a v distribuční síti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist