https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-rozdeli-128-milionu-kc-na-obnovu-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství rozdělí 128 milionů Kč na obnovu lesů

7.9.2023 11:29 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na obnovu lesů po kalamitách rozdělí ministerstvo zemědělství 128 milionů korun. Peníze půjdou z dotací v druhém kole Programu rozvoje venkova. Žádosti o podporu začne přijímat 21. listopadu, možnost je podat skončí pro zájemce 12. prosince.
 

O podporu na investice do obnovy kalamitních ploch budou moct žádat subjekty hospodařící v lesích včetně státních podniků. "Podpora je zaměřena na obnovu lesních porostů po nepříznivých situacích například po požáru, suchu, vichřici, námraze a také po poškození chorobami a škůdci. Nově byl na seznam škůdců zařazen kůrovec, preferenci však mají projekty obnovy po nepříznivých klimatických situacích," uvedlo ministerstvo. Peníze mají podle resortu využít majitelé na přípravu terénu, nákup sazeni a výstavbu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že nově musí lesníci při výsadbě dodržet doporučený vyšší podíl melioračních a zpevňujících dřevin, tedy listnatých stromů a jedlí. "To povede k lepšímu zajištění lesů před případnými budoucími kalamitami," doplnil.

Peníze mohou majitelé soukromých a obecních lesů získat také na investice do ochrany melioračních a zpevňujících dřevin. Dotace má v tom případě pomoci vybudovat dřevěné nebo drátěné oplocenky na ochranu před zvěří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jakub Brenn

7.9.2023 23:26
A 218 mil. Kč mají LČR zaplatit slovenskému podnikateli za nedodání dříví..
Jakoby to byla pětikoruna. No správný nepoměr.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist