https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-nesouhlasi-s-navrhem-kraje-aby-zdrzelo-zonaci-np-sumava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí s návrhem kraje, aby zdrželo zonaci NP Šumava Aktualizováno

29.10.2019 14:32 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Jihočeský kraj žádá ministerstvo životního prostředí (MŽP), aby zdrželo proces schvalování rozdělení šumavského národního parku do nových zón. / Ilustrační foto
Jihočeský kraj žádá ministerstvo životního prostředí (MŽP), aby zdrželo proces schvalování rozdělení šumavského národního parku do nových zón. / Ilustrační foto
Foto | Aktron / commons.wikimedia.org
Ministersvo životního prostředí (MŽP) nesouhlasí s návrhem Jihočeského kraje, aby zdrželo proces schvalování rozdělení šumavského národního parku do nových zón. Kraj navrhuje, aby MŽP počkalo do rozhodnutí soudu. Podle ministerstva by takový krok byl nezodpovědný vzhledem k očekáváním obcí a zdržení nemá oporu ani v legislativě. Kraj podal žalobu na ministerstvo v srpnu. Domnívá se, že jej MŽP v součinnosti se Správou NP Šumava vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón ochrany přírody. Ministerstvo trvá na tom, že zonaci připravilo podle zákona a změna region stabilizuje.
 

"Žaloba Jihočeského kraje je dle našeho názoru zcela nedůvodná, nestojí na reálných argumentech ani pravdivých tvrzeních a zjevně jde jen o vyvolání mediálního zájmu ze strany kraje, což i v textu žaloby sám kraj připouští," řekla mluvčí resortu Petra Roubíčková. Pozdržení vydání vyhlášky by bylo nezodpovědné vůči všem, kteří souhlasili s novou zonací NP Šumava a dohodli se na ní zcela podle zákonných pravidel v radě parku, dodala. Především by se podle úřadu dotklo obcí, které počítají s tím, že na zavedení nových zón budou navazovat další kroky, jako projednání klidových území a například i na ně navázané zpřístupnění hraničního přechodu Modrý sloup.

Jihočeský kraj považuje chystané rozčlenění do zón za neústavní, protože podle něj návrh porušuje práva občanů na zdravé životní prostředí a zachování příznivých životních podmínek. Kraj se navíc domnívá, že on a také obce v šumavském parku nedostaly od MŽP a NP Šumava dostatečné množství odborných materiálů k posouzení nových zón národního parku. O návrhu na pozdržení vyhlášky dnes novináře v tiskové zprávě informoval David Hocke z kanceláře jihočeské hejtmanky.

"Jihočeský kraj ohrožení životního prostředí spatřuje v tom, že ani procesem zonace, ani vyhláškou nedochází k ochraně existujícího vzrostlého lesa a nejsou mu přiznány funkce, které les má. Naopak ochrana v národních parcích se lesu nepřiznává a jeho funkce jsou de facto popírány. V období problémů s klimatem a vodou stát hazarduje s touto nezastupitelnou složkou přírody a životního prostředí. Nemluvě o dopadech na životy občanů v Jihočeském kraji, potažmo pak v celé ČR," uvedla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Návrh rozděluje šumavský národní park do čtyř sekcí s různým režimem ochrany. Přírodní zóna, která vznikne na 27 procentech plochy, se ponechá pouze přírodním procesům. Členění dále počítá se zónou přírodě blízkou, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere 24,6 procenta. Poté je zóna soustředěné péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nacházejí se v ní hlavně zastavěné a zastavitelné lokality.

Jihočeský kraj v meziresortním řízení o nových zónách navrhl sedm připomínek. Týkají se například chyb v procesu zonace, péče o lesy nebo absence zásad péče o park. Nové rozčlenění do zón by mělo platit 15 let. Nahradí současné členění, která má tři zóny. Rozloha bezzásahového území se prakticky nezmění.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

29.10.2019 18:37
Zonace je jen projekt ekologických šílenců, kteří chtějí na Šumavě holé skály, tu a tam přerušené ostrůvky mrtvých stromů. O nic jiného bursíkům nejde a ani nikdy nešlo.
Odpovědět

30.10.2019 12:56 Reaguje na Jan Šimůnek
Šimůnku vykládej si ty svoje fantasmagorie někde na záchodě a nezahlcuj tím ekolist!

Jsi chorý člověk.....
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.10.2019 15:35 Reaguje na
Soudruhu anonyme, jenže ke mnou popsanému bezzásahovost vede, a k ničemu jinému.
Odpovědět
VK

Václav Kain

29.10.2019 18:42
Kdo jiný by mohl vědět lépe než ti diletantní pražští jelimani co potřebuje Šumava?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.10.2019 12:57 Reaguje na Václav Kain
Chytáte Šimunkytídu?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist