https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-pripravilo-novelu-zakona-o-obalech-se-zalohami-pet-nepocita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona o obalech, se zálohami PET nepočítá

15.4.2019 00:10 (ČTK)
Z velké části novela zavádí závazky vyplývající z evropské směrnice o obalech. Podle nich má být recyklováno nejpozději do konce roku 2025 alespoň 65 procent hmotnosti veškerých obalových odpadů, o pět let později to má být o pět procent více. / Ilustrační foto
Z velké části novela zavádí závazky vyplývající z evropské směrnice o obalech. Podle nich má být recyklováno nejpozději do konce roku 2025 alespoň 65 procent hmotnosti veškerých obalových odpadů, o pět let později to má být o pět procent více. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 9355 / Pixabay
Novela zákona o obalech stanovuje minimální hustotu sběrné sítě. Návrh naopak nepočítá se zavedením zálohového systému na PET lahve. Novelu vložilo do meziresortního připomínkového řízení společně s dalšími zákony týkajícími se odpadů ministerstvo životního prostředí (MŽP). Česko podle resortu již nyní plní souhrnné evropské cíle v třídění a recyklaci obalů.
 

Zákon nezakazuje možnost zavést zálohování obalů, může se pro to rozhodnout každý výrobce. Ani v novele ale nebude systém zaveden povinně. Výrobci, kteří zálohování zavedou, musí všude, kde uvádějí obaly na trh, umožnit i jejich zpětný odběr.

MŽP si nechalo zpracovat studii hodnocení zálohového systému, výsledky by měly být známy zhruba do konce dubna, řekl již dříve novinářům ministr Richard Brabec (ANO). S dalšími studiemi pracují například Karlovarské minerální vody nebo Svaz měst a obcí ČR. Právě města a obce podle Brabce zálohování nepodporují a považují stávající systém třídění za fungující.

Podle ministra se i přes absenci zálohování může dařit plnit závazky Evropské unie. Do roku 2025 chce EU dosáhnout cíle 77 procent pro zpětný sběr plastových nápojových obalů, do roku 2029 pak 90 procent. První cíl ČR už plní, řekl ministr. "Jsou dnes studie, které říkají, že jsme schopni devadesátiprocentní podíl splnit i bez zavedení zálohování," poznamenal. Ze zemí, které mají zálohový systém na PET lahve, podle něj jen osm splňuje cíl 90 procent zpětného odběru.

Podle Jaromíra Manharta, ředitele odboru odpadů MŽP, je problém, že PET lahve jsou jednocestné. "Občan je odnese, strčí do výkupního automatu, nebo nechá za kasou, obal se stává odpadem a nedochází k jeho dalšímu využití," uvedl již dříve.

Novela také upravuje povinnosti autorizovaných obalových společností. Do roka od založení bude muset například nová společnost pokrýt 90 procent obcí, kde žije 90 procent českých obyvatel.

Z velké části novela zavádí závazky vyplývající z evropské směrnice o obalech. Podle nich má být recyklováno nejpozději do konce roku 2025 alespoň 65 procent hmotnosti veškerých obalových odpadů, o pět let později to má být o pět procent více. Česko podle Manharta dosahuje již nyní materiálového využití v úrovni 77 procent.

"To, že plníme parametry, které si Evropa stanovuje, je dáno tím, že máme výborně fungující systém třídění," Brabec. Podobný systém podle něj chtějí zavést v Polsku, na Slovensku nebo v Izraeli.

Evropská směrnice stanovuje také dílčí cíle. V roce 2025 by mělo být recyklováno 50 procent plastů, 25 procent dřeva, 70 procent skla, 75 procent papíru a lepenky, 70 procent železných kovů a 50 procent hliníku. O pět let později jsou cíle ještě vyšší o pět až deset procent.

V Česku je podle Manharta stále více kontejnerů na tříděný sběr kovů, podle Evropské komise se mají ale ještě rozdělit na sběr železných a neželezných kovů. "To se domníváme, že by mohl být jediný reálný problém v České republice. Ale nebude to znamenat nic jiného, než že my ten šedý kontejner budeme muset roztřídit na magnetické a nemagnetické," poznamenal Manhart.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

15.4.2019 16:56
Alespoň někdo má rozum. Jinak to neplnění návratnosti u zálohových systémů je jasné: Celé to stojí na tom, že část lahví nepůjde vrátit a záloha propadne. Těch 80 - 90 procent vrácených lahví skrývá maximum, nad nímž se systém stává nerentabilním (málo propadlých záloh).
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.4.2019 08:24
Ty čísla vycházející z evropských směrnic působí hrůzostrašně, ani ne to číselné vyjádření, ale vůbec. Kam se hrabe Státní plánovací komise.

Víte jak to dopadne, jako v Řecku tam lhali, aby se dostali do EU, tam platí zákaz kouření, který nikdo nedodržuje. Myslím, že tento model vnímání práva bude rozšiřován. I za socíku jsme vše měli krásně naplánováno, ale nic se nedodržovalo a plnilo se jen na papíře.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist