https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-spousti-program-na-zachranu-vzacnych-koniklecu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí spouští program na záchranu vzácných konikleců

31.3.2020 00:26 (ČTK)
Kriticky ohrožený koniklec.
Kriticky ohrožený koniklec.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | mzp.cz
Záchranný program pro kriticky ohrožený koniklec otevřený spouští ministerstvo životního prostředí (MŽP). Kromě monitoringu oblastí, kde roste, zahrne podporu vhodné péče o travní porosty a pěstování konikleců. MŽP to oznámilo ve včerejší tiskové zprávě.
 

Lidé mohou koniklec otevřený spatřit právě v těchto dnech. V Česku však roste jen na 24 místech, kde často bývá jen několik rostlin. Dříve byl mnohem rozšířenější.

"Koniklec otevřený je jedním z mnoha druhů rostlin, které u nás v posledních desetiletích téměř vymizely, protože se změnil způsob hospodaření. Vyhovovalo jim totiž, že pastva udržovala v krajině nízké trávníky podobné stepím. Bez ní krajina postupně zarůstá a koniklece a další stepní druhy v ní nemají vhodné podmínky pro život," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) František Pelc. Záchranný program, na kterém AOPK s ministerstvem spolupracuje, tak má v daných lokalitách podpořit či obnovit podmínky svědčící této vzácné rostlině.

"Bude se pravidelně kosit a také hrabat travní porost, plánuje se pastva ovcí a koz, vyřezávání náletů či narušování travního drnu. Některá místa bude potřeba oplotit, aby koniklece nelikvidovala přemnožená spárkatá zvěř. Součástí programu je také pěstování konikleců. Již dnes je do něj zapojeno několik botanických zahrad. Jejich výpěstky mohou představovat záložní populace pro případ vyhynutí druhu na lokalitě," popsala Eliška Blažejová z AOPK. Ochranáři budou jednat také s vlastníky pozemků a v plánu je i osvěta pro veřejnost.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nyní existuje devět záchranných programů. "Díky nim se z naší přírody nevytratil hvozdík písečný český, daří se zvyšovat počty syslů či užovek stromových," řekl. Další programy jsou zaměřeny na hnědáska osikového a perlorodku říční, z rostlin pak na matiznu bahenní, rdest dlouholistý a hořeček mnohotvarý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist