https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-zemedelstvi-prevzal-vyzvu-greenpeace-za-zachranu-starych-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr zemědělství převzal výzvu Greenpeace za záchranu starých lesů

6.3.2024 20:14 | PRAHA (ČTK)
Výzva Greenpeace za záchranu starých lesů.
Výzva Greenpeace za záchranu starých lesů.
Foto | Barbora Sommers / Greenpeace
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes převzal výzvu ekologické organizace Greenpeace ČR za záchranu starých lesů na jihovýchodní Moravě a v Krušných horách. Výzvu Nekacejte.cz podle organizace podepsalo přes 40 000 lidí. Žádá větší ochranu lesů starších 120 let, především těch s původní druhovou skladbou. Ekologičtí aktivisté chtějí třeba, aby ministerstvo nařídilo státní firmě Lesy ČR, která spravuje zhruba polovinu zbývajících starých lesů, přestat v nich s kácením. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý sdělil ČTK, že petice nyní bude vyřizována petičním výborem Sněmovny. Ochrana starých stromů je podle něj důležitá, ale vždy bude záležet na lokalitě a typu porostu.
 

"Pan ministr nám poděkoval za výzvu, kterou jsme předali, a ocenil, že ji podepsalo přes 40 000 lidí. Ale bohužel se nepřihlásil k ochraně starých lesů. Naopak nás upozorňoval, že všechny staré lesy, které nejsou v chráněných krajinných oblastech nebo národních parcích, mohou být vykáceny. Odkazoval se na odborníky, my však vycházíme z vyjádření expertů, kteří říkají, že staré lesy jsou cenné a je třeba je chránit," řekla ČTK vedoucí kampaně za záchranu starých lesů Nikol Krejčová.

Petice nyní bude podle ministerstva vyřizována standardním postupem k petičnímu výboru Poslanecké sněmovny. "Ochrana starých stromů pro nás důležitá je, ale vždy budeme hledat splnění všech tří funkcí lesa, to znamená jak environmentální, tak sociální a hospodářskou," doplnil mluvčí úřadu.

V petici je také zmíněná ochrana stromů starších 120 let, podle Bílého však není možné stanovit jednotné číslo stromů, které se nebudou kácet. "Vycházíme tak ze stanovisek odborníků například z Mendelovy univerzity a dalších. Vždy bude záležet na lokalitě a typu porostu a domníváme se, že z pohledu ekologie by tento požadavek nebyl správným přístupem," dodal.

Vedoucí kampaně za záchranu starých lesů Nikol Krejčovou doprovodil na ministerstvo starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který usiluje o lepší ochranu vzácných bučin v Krušných horách, a bioložka Zuzana Veverková z iniciativy Živý les pro živý region, která kritizuje rozsáhlé kácení starých listnatých porostů ve Ždánickém lese a Chřibech.
Vedoucí kampaně za záchranu starých lesů Nikol Krejčovou doprovodil na ministerstvo starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který usiluje o lepší ochranu vzácných bučin v Krušných horách, a bioložka Zuzana Veverková z iniciativy Živý les pro živý region, která kritizuje rozsáhlé kácení starých listnatých porostů ve Ždánickém lese a Chřibech.
Foto | Barbora Sommers / Greenpeace

Krejčovou doprovodil na ministerstvo zemědělství starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který usiluje o lepší ochranu vzácných bučin v Krušných horách, a bioložka Zuzana Veverková z iniciativy Živý les pro živý region, která kritizuje rozsáhlé kácení starých listnatých porostů ve Ždánickém lese a Chřibech. "Nejnovější případy ve Ždánickém lese i v Krušných horách dokládají, že se ve starých lesích stále kácí. Vyzýváme proto vládu, především ministry Petra Hladíka a Marka Výborného, aby urychleně zastavili těžbu aspoň v těch nejcennějších starých lesích a zajistili vyhlášení jejich ochrany dřív, než přestanou existovat," uvedla Krejčová.

Kampaň Nekacejte.cz spustila organizace loni v květnu. Ochránci přírody již v minulosti kritizovali způsob, jakým Lesy ČR i soukromé firmy hospodaří s dřevinami. Greenpeace dlouhodobě upozorňuje na problémy v lokalitě Východního Krušnohoří. Na nedostatečnou ochranu lesů v chráněném území si stěžuje i u veřejného ochránce práv a Evropské komise.

Soukromá firma ve Východním Krušnohoří loni kácela v bukových lesích nad Mariánským Údolím, i když neměla povolení úřadů. Porušení zákona potvrdila Česká inspekce životního prostředí, která ale nezaznamenala negativní zásah do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Greenpeace společně s obcí Horní Jiřetín podaly na firmu trestní oznámení.

Intenzivní kácení ve Ždánickém lese podle organizace kritizovali mimo jiné vědci a odborníci na ekologii lesa. Greenpeace spolu s místními požaduje, aby byla těžba zastavena alespoň do doby, než bude rozhodnuto o ochraně místních porostů. Ochránci tvrdí, že se v lese kácelo i přesto, že loni deklarovali ministr Výborný a ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) záměr zavést ve Ždánickém lese větší ochranu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Josef Střítecký

6.3.2024 23:04
Myslím, že autoři výzvy situaci zbytečně dramatizují. Svoje požadavky mohou prosadit a začlenit do obnovovaných lesních hospodářských plánů, pokud se budou včas a profesionálně angažovat. V rámci tohoto procesu si mohou vytipovat konkrétní porosty, a tam zřejmě bez větších problémů dojde ke shodě ve stanovení cílů. Asi bude otázkou jen rozsah tohoto zájmu. Ten by měli umět vyargumentovat. Provozní lesník pak dohodnuté požadavky bude jistě respektovat.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

7.3.2024 14:29
120let je běžné obmýtí řady hospodářských dřevin pěstovaných v ČR. S touto hranicí by nebylo možné pěstovat kvalitní duby, buky, jedle, smrky... Prakticky by to znamenalo, že by se ohromné množství hospodářských lesů dostalo jaksi automaticky s doběhem jejich obmýtí do "bezzásahového" režimu. Cílem generací lesníků je naopak dopěstovat lesní porosty do 120-140 let a teprve potom je kácet. Takto nesmyslně stanovená hranice 120let by řadu majitelů motivovala kvalitní porosty hlavních dřevin předčasně (ve 100-110 letech) vykácet. 120 letý les není starý. Běžte se podívat na přirozené lesy, ve kterých řada stromů běžně dosahuje stáří 250 nebo více roků. Podporovatelé petice by se měli doučit naprosté dendrologické a ekologické základy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 17:51 Reaguje na Dalibor Motl
Souhlas s oběma pány. V Česku je početná populace datla černého, dokonce se (údajně) zvyšuje (6-8 tis.), mně připadá stále stejná. Tito ptáci potřebují k hnízdění porosty ve stáří 100+, a těch je u nás stále dost, resp. stále +-stejně, vzhledem k plánování a normám. A skutečně na spoustě míst nechávají lesníci výstavky, nejvíce buky s dutinami. Sami od sebe! Takže pokud se s nimi bude jednat, určitě svolí k většímu počtu (ostrůvkům) starších porostů, např. v roklinách, odkud se kulatina špatně vyváží.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.3.2024 18:44 Reaguje na Karel Zvářal
Datel není problém, ten je skutečně všude. Obsazuje i větrolamy. Ale problém je strakapoud bělohřbetý, tesařík alpský a některé další zvířata a rostliny. Aspoň někde by mohli mít nějakou nepřerušenou desítku km2, kterou potřebují .
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 20:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Toto mohli mít dáno ošetřené ve všech CHKO, tzn. na každom kilometri (kvadrátu) mít stanovený počet poražených a ponechaných buků - neperspektivních. Oni jen umí prudit zákazem odvozu uložených (zapomenutých?) klád, ale aktivní management jsem od nich nezaznamenal.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.3.2024 09:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
A co tak vzít na vědomí skutečnost, že například právě u toho strakapouda bělohřbetého je východ naší republiky ( Karpaty) současně západní hranicí jeho souvislého rozšíření. Jeho stavy tedy s pokusem o zachování starých bučin u nás nezvětšíte.
No a je třeba myslet i na to, že ani ty staré bučiny tam nebudou stát natrvalo. Kde časem vezmete ty staré bučiny pokud se nebudou průběžně obnovovat?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.3.2024 18:52 Reaguje na Dalibor Motl
Není asi užitečné vyloučit všechny hospodářské lesy z produkce. Ale nějaký ten km2 buků vcelku, jako biotop pro živočichy a rostliny co potřebují neobhospodařovaný starý les by si zasloužili. Nějaký km2 "bezzásahovosti" je snad možné si dovolit a péči zde bych řešil raději pastvou.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.3.2024 09:17 Reaguje na Slavomil Vinkler
Už s tou pastvou blbnete. Co proboha chcete v těch bučinách pást? Už jste viděl bučinu?
Odpovědět
DH

Diana Hejtmánková

8.3.2024 12:54
V dnešní době musíme ještě bojovat za lesy ? Myslela jsem, že už je jiná doba, ve které je ochrana přírody zásadní věcí pro všechny. Je ostuda v ČR, že dochází ještě ke kácení starých stromů, protože naši vnuci nám nepoděkují.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.3.2024 19:34 Reaguje na Diana Hejtmánková
Opravdu si myslíte, že ty nyní staré lesy budou staré věčně? Bohužel je opravdu "jiná doba" která umožňuje do všeho kecat všem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist