https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-dnes-proberou-moznosti-jak-zastavit-kurovcovou-kalamitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři dnes proberou možnosti, jak zastavit kůrovcovou kalamitu

15.5.2018 06:09 | PRAHA (ČTK)
Státní podnik Lesy ČR spravuje téměř polovinu lesů v zemi. V poslední době čelí kritice za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce. Kůrovcová kalamita (na obrázku) se zejména na východě země stále zvětšuje. Je to mimo jiné důsledek sucha posledních let. Ministerstvo ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví.
Státní podnik Lesy ČR spravuje téměř polovinu lesů v zemi. V poslední době čelí kritice za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce. Kůrovcová kalamita (na obrázku) se zejména na východě země stále zvětšuje. Je to mimo jiné důsledek sucha posledních let. Ministerstvo ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Pospíšil / Ochrana přírody
Ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zemědělství Jiří Milek (za ANO) v demisi dnes proberou s premiérem Andrejem Babišem (ANO) možné kroky k zastavení šíření kůrovcové kalamity. V pátek odvolal Milek generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, hlavním důvodem byla právě kůrovcová kalamita. Začala také platit novelizovaná lesnická vyhláška, podle které by se mohl vyhlásit krizový stav kvůli kůrovci v některých regionech státu.
 

Téma přemnoženého škůdce se stalo politickým tématem, například Piráti chtějí svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, aby se změnil přístup státu k lesnímu hospodaření.

Současné teplé počasí s nedostatkem srážek je podle Tomáše Pospíšila pověřeného řízením podniku Lesy ČR pro vývoj škůdců velmi příznivé. Připomněl, že situace Lesů ČR je při rychlém řešení kůrovcové kalamity komplikovaná, protože podnik se při zadávání zakázek musí řídit zákonem o veřejných zakázkách. Pokud by krizový stav byl vyhlášen, zjednodušilo by to zadávání zakázek a lesníci by mohli mít také snazší přístup do lesů přes cizí pozemky.

Státní podnik Lesy ČR spravuje téměř polovinu lesů v zemi. V poslední době čelí kritice za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce. Kůrovcová kalamita se zejména na východě země stále zvětšuje. Je to mimo jiné důsledek sucha posledních let. Ministerstvo ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

15.5.2018 15:37
Kůrovcová kalamita? Se mi snad zdá. Jak zastavit kalamity. Vyhodit Brabce z funkce ministra a dát to konečně někomu kdo přírodě rozumí a ne politickým populistům... Před několika lety když se řešil např. kůrovec a bezzásahová Šumava (a nakonec i prosazená právě tímto ministrem)jsem na pravděpodobnostplošného rozšíření a možnost kůrovcové kalamity upozorňoval. A zdá se bohužel že je to tady. Takže hloupá politická rozhodnutí a teď nejen daleko vyšší náklady, ale a to především, likvidace porostů jejichž obnovení bude na desítky let. A tak je to i v dalších oblastech včetně ovzduší, nebo teď o vodě.....Honí se nic neřešící žabobleší problémy a skuteční sloni se nevidí, nebo nechtějí vidět....?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.5.2018 16:25 Reaguje na Milan Milan
Napsáno, podepsáno, souhlas. Ještě vloni na podzim Bláhoví Duhové Brabce chválili. Asi za koblihy, které jim z rozpočtu posílal.
Odpovědět
mr

15.5.2018 21:54
Dovolím si s vámi nesouhlasit. Bezzásahová Š není příčinou kůrovcové kalamity. Kůrovec nespadl z Marsu, leda lesníci a majitelé chtějí zase poruočet přírodě. Příčinu máte částečně v článku - pitomé mafiánské zákony, jelikož tu chybí hmotně trestní zodpovědnost za cokoliv, v první řadě za podezřelé zákony nahrávající pochybným existencím. Kůrovec nemůže za rozložení Sm porostů, kde nemají své místo. To je na našem území prakticky až nad 900m.n.m. To znamená, náhradní výsadba pod touto hranicí si říká min. o propuštění na hodinu. Hlavní příčinou je ale, že po 89. se místo odborníků do fce ministrů zem. dostávali leda samí diletanti. Proto ty hloupé zákony. V plantážích (většina lesů v ČR) se musí kůrovec řešit okamžitě, ne čekat, až se vyrojí. Ale to bych už zase zasáhl svědomí i nižšího lesperzonálu. Ještě nakonec perlička - před církevními restitucemi tu určité partaje prosadily zákaz těžby 2 roky před předáním lesů církvím. Hádejte, proč???!!! Takže potrženo a sečteno = řešení schválně neřešeného kůrovce nakonec zaplatí volič.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist