https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-financi-eu-zkusi-domluvit-rozdeleni-penez-na-odchod-od-ruskych-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři financí EU zkusí domluvit rozdělení peněz na odchod od ruských energií

4.10.2022 11:20 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři financí zemí Evropské unie se dnes pokusí shodnout na rozdělení přibližně 20 miliard eur (490 miliard Kč) z balíku, který má státům pomoci odbourat závislost na energiích z Ruska. Část zvláště jihoevropských zemí však není spokojena s klíčem pro přidělování peněz a české předsednictví se do poslední chvíle pokouší najít kompromis přijatelný pro většinu států. Podle diplomatů zatím není jisté, zda se to podaří.
 

Komise na jaře v rámci plánu označovaného jako REPower EU navrhla podpořit odchod od ruské ropy a plynu částí peněz z fondu obnovy původně určeného na pomoc s hospodářskými následky covidové krize. Dvacetimiliardový balík chtěla rozdělovat podle stejného klíče jako pandemický fond, tedy zejména úrovně nezaměstnanosti v době před krizí. S tím však řada států závislejších na energiích z Ruska nesouhlasila a nejprve francouzské a po něm české předsednictví proto přišly s novým způsobem výpočtu.

Na základě posledního českého návrhu se část peněz přesunula od Itálie či Španělska k zemím střední a východní Evropy, které budou muset do získání nezávislosti na Rusku investovat více. Podle diplomatických zdrojů se český ministr financí Zbyněk Stanjura, který dnešní jednání povede, snažil na poslední chvíli v Lucemburku domlouvat kompromisy, aby získal pro podporu návrhu dostatečnou většinu. Pokud se dnes ministři shodnou, bude je čekat vyjednávání o konečné podobě klíče pro výpočet s Evropským parlamentem. V případě neshody chce české předsednictví pokus zopakovat v listopadu.

Zástupci unijních vlád se dnes budou bavit také o fungování dosavadních protiruských sankcí či o dopadu vysokých cen energií a krizových opatření na finanční trhy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

4.10.2022 19:04
Ať za to pořídí LNG terminály, které budou sloužit všem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist