https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-maji-sjednat-dohodu-s-polskem-o-turowu-zmocnenec-ma-navrhnout-penale
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři mají sjednat dohodu s Polskem o Turówu, zmocněnec má navrhnout penále

8.6.2021 01:29 | PRAHA (ČTK)
Brabec uvedl, že Česko nyní žalobu nestáhne. Takový případný krok bude záviset na tom, zda Polsko bude plnit podmínky ve sjednané smlouvě.
Brabec uvedl, že Česko nyní žalobu nestáhne. Takový případný krok bude záviset na tom, zda Polsko bude plnit podmínky ve sjednané smlouvě.
Ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) mají sjednat mezivládní dohodu s Polskem ohledně hnědouhelného dolu Turów, který je předmětem sporů. Schválila v pondělí vláda. Smlouva podle ministra bude obsahovat nejen finanční kompenzace.
 

Zároveň kabinet uložil vládnímu zmocněnci pro zastupování České republiky před Soudním dvorem EU Martinu Smolkovi, aby navrhl uložení penále Polsku ve výši pět milionů eur (zhruba 127 milionů korun) denně kvůli tomu, že v rozporu s uloženým předběžným opatřením bezodkladně nezastavila těžbu hnědého uhlí v dole. "Žaloba by měla být v nejbližších dnech podána," řekl Brabec.

"Smlouva bude mimo jiné obsahovat kompenzace, uhrazení výdajů ať už minulých, stávajících nebo budoucích, které se týkají vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody na české straně hranice, to je hlavně oblast Frýdlantska a Hrádecka, a také posílení vodního zdroje Uhelná," přiblížil ministr.

Ujistil, že smlouva nebude obsahovat pouze finanční kompenzace. Polsko podle českého návrhu bude muset poskytovat veškeré dostupné informace o dopadech těžby, o protifiltrační stěně v dole, výstavbě zemního valu nebo monitoringu. "Smlouva bude mít mnoho bodů a my ji, předpokládám, předložíme v nejbližších týdnech," dodal Brabec. Po sjednání dohodu projedná kabinet.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Soud EU v květnu Polsku na žádost České republiky nařídil, aby okamžitě přerušilo veškeré práce v dole nedaleko českých hranic. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale veřejně oznámil, že Polsko nařízení nedodrží, neboť by pro jeho zemi mělo velmi negativní důsledky.

Brabec uvedl, že Česko nyní žalobu nestáhne. Takový případný krok bude záviset na tom, zda Polsko bude plnit podmínky ve sjednané smlouvě.

“Jsme rádi, že Česká republika navrhne sankce za nedodržení rozhodnutí evropského soudu, který nařídil zastavit těžbu na dole Turów. Jsme ale zklamáni, že vláda stále uvažuje o smlouvě bez jakéhokoli omezení těžby," říká Nikol Krejčová z Greenpeace. "Protože pokud stažení žaloby na důl otevře cestu k další těžbě až do roku 2044, tak to bude z pohledu místních lidí i z hlediska ochrany klimatu velmi špatná dohoda a selhání vlády.”

Evropská komise také dříve několikrát zopakovala, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu uhlí v dole Turów, a to až do vydání konečného verdiktu v tomto sporu. Polsku ale patrně nehrozí žádný postih, který by iniciovala sama exekutiva EU. Mluvčí komise ČTK v květnu sdělila, že pokud se polské úřady rozhodnutí soudu nepodřídí, může soud na žádost Česka vyměřit státu pokutu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.6.2021 07:23
To je naprostá šílenost.....100% pitné vody je v tomto regionu povrchových a nachází se v Jizerkách, veškeré zdroje směřují na jih a to co míní stát, že se vytvoří nějaké další zartubněné zdroje pro Frýdlantsko. Všeobecně platí, že peněz se nikdo nenapije a když voda není, tak trubky nepomohou
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.6.2021 07:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
kompenzace neobsahují náhrady škod obyvatel za praskání zdí v domech a finanční náhrady toho, že se musí nyní připojit na vodovod.... zastoupení státu versus občan v dotčené lokalitě je nedostatečné a nevyvážené....náklady jsou v miliardách a budou protože díky vysoušení Země a podloží je zaznamenám pokles půdy a tedy hrozba pro infrastrukturu v zemi vedenou a bude praskat. Zhoršení životních podmínek taky není obsaženo ve smlouvě. Zkrátka je to tak mizerné, že to za smlouvu považovat nejde.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.6.2021 08:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Je jen otázka, jestli je současná vláda tak neschopná a nebo jestli je v tomto špatném pokusu o vtip nějaký záměr.... nemá náhodou Babiš firmy na hloubení vrtů a budování nových vodních zdrojů? Vůbec bych se tomu nedivil.... ten už má ty svoje špinavé pracky v polovině ČR....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.6.2021 09:21 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Bábu nemám rád. Hodně ne. Ale pokud si myslíte, že někdo jiný od nás by to s Poláky uhrál lépe, tak jste naivní.

A Říši je to jedno (jim se zas tolik neděje a východní okraj DDR tam navíc nikoho moc nezajímá) a EU ... škoda slov ... jako vždycky:-))).
Odpovědět
Sl

Slovan

8.6.2021 10:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
“ Všeobecně platí, že peněz se nikdo nenapije a když voda není, tak trubky nepomohou” - tesat do kamene a díky za podporu!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.6.2021 08:31
Babiš a jeho parta dementů asi ještě nepochopila, že když nám někdo krade vodu, tak nepomůže udělat další vrty pro získání další vody, ale že je potřeba zastavit tuto krádež..... tito ubožáci už evidentně nehodlají udělat nic prospěšného pro tuto zemi....
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

9.6.2021 11:10
a to se nevědělo už dříve že jak se budou poláci blížit k české hranici, že vyvstanou tyto problémy ? pokud poláci neposlechnou tak já bych to viděl na vojenský diverzní zásah na rypadle !!! a co aktivisté, proč se nyní nepřikurtujou řetězy k rypadlu ? pokud stáhnou tu žalobu hnal bych odpovědné k soudu !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist