https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-odmitli-smenu-pozemku-mezi-lesy-cr-a-vojenskymi-lesy-a-statky-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři odmítli směnu pozemků mezi Lesy ČR a Vojenskými lesy a statky ČR

11.3.2022 12:39 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Úprava majetkoprávních vztahů mezi státními podniky Lesy České republiky (LČR) a Vojenské lesy a statky ČR (VLS) se vrátí do výchozího stavu. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odmítli kvůli provozním a obranným důvodům směnu jejich majetku, kterou schválila bývalá vláda, informoval mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Změna majetkoprávních vztahů mezi státními podniky bude po ukončení zkráceného meziresortního připomínkového řízení předložena kabinetu ke schválení.
 

Směnu majetku mezi Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR schválila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) 7. června a zdůvodnila ji snahou zlepšit hospodaření v lesích a vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity. Lesy České republiky měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze bezmála 32 500 hektarů včetně staveb, které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Vojenské lesy a statky ČR měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze přes 41 000 hektarů lesních pozemků přiléhajících zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště.

Černochová loni v prosinci s tehdy pověřeným ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) rozhodla směnu odložit, platit měla od letošního ledna. "O této směně, která byla připravena minulou vládou, jsem měl velké pochybnosti. Šlo o účelovou záležitost, která vyvolala u odborné veřejnosti řadu otazníků. Vzhledem k mnoha možným nežádoucím dopadům jsme se rozhodli vrátit veškerou směnu pozemků do výchozího stavu," uvedl nyní Nekula. Podle Černochové neměla směna žádné odborné opodstatnění.

Pro návrat do výchozího stavu existují podle resortů provozní a obranné důvody. Z provozních jsou to především hospodářský aspekt, tedy vliv na ekonomiku LČR a VLS, a dále pak narušení uceleného souboru nemovitých věcí bez návazného řešení přístupu k majetku obou podniků. K obranným důvodům patří ponechání nakládání s pozemky vojenského újezdu Ralsko v gesci ministerstva obrany. Jde o území, na kterém se konají vojenská cvičení armády ČR i NATO. Dalšími důvody jsou nedostatečná pyrotechnická očista území, výcvik bezpečnostních a obranných složek, uvedla ministerstva v tiskové zprávě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

11.3.2022 17:43
by se mohl vytvořit Ralsko-Ještědský přírodní park
Odpovědět
JM

Jan Marján

12.3.2022 20:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Těžko, bude se tam opět válčit, vlastně v článku se píše, že tam cvičí naše armáda a vojska NATO.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist