https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-zivotniho-prostredi-se-dohodli-na-spolecne-pozici-eu-pro-summit-cop29
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři životního prostředí se dohodli na společné pozici EU pro summit COP29

15.10.2024 14:39 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | photoshootbyrena / Depositphotos
Ministři životního prostředí zemí EU se včera na zasedání v Lucemburku shodli na jednotné vyjednávací pozici sedmadvacítky před klimatickým summitem COP29, který příští týden hostí Ázerbájdžán. Oznámil to podle agentury Reuters mluvčí Rady EU. Součástí pozice je mimo jiné důraz na potřebu vyššího podílu soukromých investic na financování zelené transformace v rozvojových zemích.
 
Ministři, včetně Petra Hladíka za Českou republiku, se v Lucemburku sešli, aby doladili konečnou verzi unijní pozice. Shodli se mimo jiné na tom, že "změna klimatu je existenční hrozbou pro lidstvo, ekosystémy a biologickou rozmanitost, stejně jako pro mír a bezpečnost", stojí v prohlášení po ministerské schůzce.

Na konferenci v Baku hodlá EU předložit "účinný, dosažitelný a ambiciózní globální cíl v oblasti financování klimatu" a vyzve k ambiciózním klimatickým plánům, které by udržely cíl omezit globální oteplení o nanejvýš 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální éře.

Rada EU ve svém prohlášení podtrhla, že "soukromé investice budou muset poskytnout největší podíl požadovaných investic do zelené tranzice".

Hladík před zasedáním řekl, že Česká republika chce spolu s dalšími státy takzvané jaderné aliance do textu prosadit zmínku, že do klimatické neutrality patří i jaderná energetika. Součástí této aliance jsou kromě ČR také Francie, Maďarsko, Polsko či Slovensko. Naopak Německo, Rakousko či Španělsko jsou tradičně proti uznání jaderné energie jako součástí úsilí o klimatickou neutralitu.

V tiskové zprávě o zasedání se pouze konstatuje, že Rada také zopakovala výzvu k "odklonu od fosilních paliv v energetických systémech spravedlivým, spořádaným a poctivým způsobem", přičemž v tomto kritickém desetiletí je třeba urychlit kroky tímto směrem tak, aby bylo dosaženo cíle klimatické neutrality do roku 2050 v souladu s vědeckým pokrokem.

Vyjednávači budou ve dnech 11. až 22. listopadu v Baku jednat o novém cíli financování ochrany klimatu. Nahrazen má být současný závazek bohatých zemí poskytovat k tomuto účelu rozvojovým zemím 100 miliard dolarů (více než 2,5 bilionu korun) ročně. Hlavní vyjednávač předsednictví COP29 podle Reuters řekl, že jsou potřeba řádově biliony dolarů, ale realisticky může veřejný sektor poskytnout stovky miliard.

Zranitelné a rozvojové země chtějí mnohem vyšší cíl, ale EU a Kanada upozornily, že velký skok ve výši poskytovaných veřejných prostředků je nerealistický.

EU předtím vyzvala Čínu, druhou největší ekonomiku světa, aby se v plánu financování klimatu stala přispěvatelem. Zatím je Čína podle parametrů OSN stále považována za rozvojovou zemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.10.2024 15:24
Celé je mi to připadá dost šejdrem. Vyspělé západní země už dávno emise snižují a vliv Evropy je dost marginální, zatímco Čína a dnes i Indie fedrují uhlí ve velkém a kupují krvavou ropu z Ruska.
Vůbec nechápu, proč oni to platit nemají. Skutečně rozvojové země rozvíjí OZE zcela automaticky, bo je to pro ně levnější, než fosil, nebo jádro. A každou pomoc bych podmínil omezováním porodnosti, jinak to k ničemu nebude.
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

15.10.2024 17:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Kde to žijete? Čína i Indie rozvíjí OZE, Čína je první na světě v rozvoji fotovoltaiky, vyrábí fotovoltaické panely, levné a nejkvalitnější, pro celý svět. Ze všech fotovoltaických panelů je jich více než polovina celosvětově instalována právě v Číně. To samé platí i pro větrnou energetiku a vodní energetiku.
A že ještě nespálila tolik uhlí ve své historii jako naše euroatlantická civilizace? Tak to dohání teď, aby zvýšila životní úrověň svých obyvatel.
EU je se svým chováním v energetice světová singularita, její energetická politika je živena hysterií fiktivního "rozvratu klimatu".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2024 17:40 Reaguje na Milan Vaněček
Podívejte se na tento graf emisí CO2, Čína spálí ročně více uhlí, než Británie za celých 140 let.
My jsme za určitou cenu vybudovali celou technickou civilizaci, kterou Čína komplet okopírovala a šermovat s tím, že ona má právo spálit zbytek světa, je zcela idiotský.
https://www.echo24.cz/a/Hrywh/komentare-kovanda-draghiho-zprava-o-stavu-eu-ekonomiky-emise-klima-green-deal-posvatna-krava
Odpovědět
MV

Milan Vaněček

15.10.2024 18:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to vydělte tak 25 (poměr počtu obyvatel a hned se to zmenší. A USA jsou mnohem větší než GB, a to jsou jen 2 země z více než 30, představujících naši euroatlantickou civilizaci.
Byly dávné doby kdy Evropa kopírovala od Číny, pak zase všichni kopírovali od USA a teď už Čína vede v počtu patentů a hlavně ve schopnosti vyrábět vše, pro EU i USA.
A jak okomentujete to, že výkon čínských fotovoltaických elektráren předčí výkon fotovoltaických elektráren celého zbytku Světa?
Jak okomentujete, že nejvíce elektromobilů se světě se vyrobí i prodá v Číně? Probuďte se.
A přestaňte s tím hlásáním konce světa kvůli "rozvratu klimatu" "způsobeného člověkem" či s Vaším ""spálit zbytek světa"-to jste tomu dal korunu.
Takových hlasatelů apokalypsy tady už bylo, i odpustky už Evropa vydávala (kdysi církevní, teď uhlíkové), a stalo se něco?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist