https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/misto-kritiky-klimatickeho-baliku-eu-je-potreba-cerpat-penize-rekl-pavel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Místo kritiky klimatického balíku EU je potřeba čerpat peníze, řekl Pavel

21.4.2023 15:05 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | palinchak / Depositphotos
Kritika balíku klimatických opatření, jehož významné součásti tento týden schválil Evropský parlament, není na místě. Členské země včetně Česka by se spíše měly zaměřit na využití fondů, které jsou s přechodem k nízkouhlíkové ekonomice spojeny. Po jednání s předsedkyní Evropského parlamentu to dnes v Bruselu prohlásil český prezident Petr Pavel.
 

Europoslanci tento týden odhlasovali zpoplatnění zplodin z vytápění budov a silniční dopravy či postupné odbourání bezplatných emisních povolenek. Tyto kroky jsou součástí balíku norem, který má EU nasměrovat ke splnění cíle, jímž je snížit do roku 2030 emise skleníkových plynu nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. V jeho rámci již letos EU schválila praktické znemožnění prodeje benzinových a naftových aut po roce 2035.

"Ten balík byl konstruován tak, aby byl ambiciózní, ale už od začátku byl konstruován tak, aby byl zároveň proveditelný," řekl dnes Pavel na závěr své třídenní návštěvy Bruselu. Některé státy zvláště z východního křídla EU navrhují zpomalit tempo finančně náročných klimatických reforem kvůli hospodářským dopadům ruské agrese na Ukrajině. O příliš rychlém přijímání "zelených" reforem hovoří i někteří čeští politici.

Podle Pavla by se však místo kritiky měly státy včetně Česka zaměřit na to, aby měly včas připravené projekty, na něž budou moci z "poměrně masivního balíku financí v různých fondech" čerpat peníze. EU klimatické transformaci mimo jiné přizpůsobila mimořádný fond na pomoc ekonomikám po covidové pandemii, státy mají k dispozici také příjmy z emisních povolenek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

21.4.2023 19:08
A co takhle i přiložit ruku k dílu, bez zbytečné byrokracie a když dotace - tak přímo na konkrétní věci i práci místních živnostníků, firem !
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

21.4.2023 19:20 Reaguje na smějící se bestie
Koho jste volil, bestie? My Zelení jsme kritizovali obrovské projekty z modernizačního fondu pro ty největší firmy v ČR. Balík měl být rozdělen mezi menší firmy, akorát z toho bohužel sešlo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.4.2023 05:49 Reaguje na Katka Pazderů
co se zvolilo, to se zvolilo, lepší než ten blekota ze Slovenska.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 12:58 Reaguje na smějící se bestie
O tohle se snaží pětikolka (zatím jen hubou), bo jim došlo, že trucovat, škodit, krást a vůbec ze sebe dalat pitomce na úrovni Maďarska, není to pravé ořechové. Pokud se podaří připravit dobré projekty (ne rozhledny a cyklestezky odnikud nikam), tak by mohla financování zajistit EU a my ušetříme na dotacích pěkný balík.
Faktem je, že tyhle úvahy z nejvyšších míst jsme neslyšeli dost dlouho, proti estébákovým kecům na úrovni "já nechci válku, já pomáhám lidem" jsou silě osvěžující a nadějné.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.4.2023 21:10
Snad je čas sdělit bruselským, že další vzdušné zámky budovat nemůžeme, protože už tak EU směřuje k bezvýznamnosti. Oni to z horní paluby ještě nevidí, ale tady dole jsme už pod hladinou.
Pokud by jim to rozkázal generál, tak zajisté rozkaz provedou. Ale pokud generál sklopí uši a řekne ať tančíme dál, skončíme na dně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.4.2023 05:54 Reaguje na Richard Vacek
tak samozřejmě, kdyby lidi věděli, jakou mají moc, tak by to vypadalo jinak. Evropa už je dneska jen trapná komedie a naivita, že globálně přestárlá a rozvojově impotentní někoho zajímá. Regulace ničí rozvoj, zvláště, když se ještě všechno dováží. Evropa míří do bezvýznamnosti, ale ještě si v Bruselu myslí, že je nějak důležitá... Důležitý není ani ten Brusel, k čemu Evropa?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:14 Reaguje na Richard Vacek
Nějak mi uniká, proč by měla Evropa, patřící mezi nejvýkonnější oblasti světa, směřovat do nějaké bezvýznamnosti? Protože to vymudrovali darebáci v Kremlu a tlačí nám to hlav?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.4.2023 21:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Titanic byl nejluxusnější a největší lodí světa ještě 15.4.2012 ve dvě ráno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:18
Co znamená zpoplatnění těch emisí z aut a vytápění? Zavedou uhlíkovou daň ne na producenta, ale na spotřebitele. A co? Spotřební daně na paliva jsou už stejně dost vysoké a dalších pár procent nihoho nezabije a stát získá další peníze do rozpočtu. Lepší přece, než zdaňovat práci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist