https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mistrovstvi-cr-v-rezu-vinne-revy-vyhral-jan-schor-ucitel-ze-zahradnicke-skoly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mistrovství ČR v řezu vinné révy vyhrál Jan Schoř, učitel ze zahradnické školy

18.2.2023 00:37 | BZENEC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mistrem České republiky v řezu révy vinné se na 18. ročníku soutěže v Bzenci na Hodonínsku stal Jan Schoř, pedagog ze Střední školy zahradnické Rajhrad. Mezi ženami obhájila loňské prvenství Miroslava Crlíková ze ZD Sedlec a mezi juniory zvítězil Lukáš Sasínek ze Střední vinařské školy Valtice.
 

Soutěž se koná každý rok na jiném místě, letos ji hostilo vinařství Chateau Bzenec. Zúčastnilo se 73 soutěžících, kteří měli za úkol ostříhat 25 keřů révy vinné odrůdy Rulandské bílé vysazené v roce 2005. Na jejich ořezání mělo 58 soutěžících z kategorie Elite 15 minut a 15 soutěžících z kategorie Junior o pět minut více. "S ohledem na náročnost vinice, byly výkony soutěžících mimořádně vyrovnané. Naprostá většina pořezala všechny své vytyčené keře," uvedl Martin Chlad, prezident pořádajícího Svazu vinařů. Na pořádání spolupracuje i společnost BS vinařské potřeby.

Čtyři odborné komise hodnotily kvalitu řezu a u shodných výsledků potom rozhodoval čas soutěžících. Za správné ořezání keře bylo možné získat pět bodů, celkem tedy 125 bodů. Janu Schořovi se podařilo ostříhat všech 25 hlav se ziskem 124 bodů.

Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy vinné. Postupně se z amatérské akce stala celostátní soutěž nejlepších řezačů révy. V roce 2021 se kvůli pandemii neuskutečnila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist