https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mmr-a-mzp-proveri-vystavbu-rozhledny-na-vrcholu-kralickeho-snezniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MMR a MŽP prověří výstavbu rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku

10.6.2021 14:32 | KRÁLÍKY (ČTK)
Podle povolení se má například stavební materiál a konstrukční díly věže přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na parcele č. 370. To se ale podle českých ekologických organizací neděje.
Podle povolení se má například stavební materiál a konstrukční díly věže přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na parcele č. 370. To se ale podle českých ekologických organizací neděje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a ministerstvo životního prostředí (MŽP) prověří dodržování podmínek ochrany přírody při výstavbě rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Kontrolu provede společný tým přímo na místě, uvedl mluvčí MMR Vilém Frček. Ekologické organizace opakovaně upozornily na porušování podmínek stavebního povolení a smlouvy o udělení dotace, což má podle nich za následek vážné poškozování výjimečné přírody. MŽP nevyloučilo, že se kvůli stavbě rozhledny na polské straně vrcholu Králického Sněžníku obrátí na Evropskou komisi.
 

"Pro důkladné ověření situace jsem se dohodla s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem na ustavení pracovní skupiny tvořené zástupci MMR, MŽP a kontrolorů, která prověří dodržování podmínek smlouvy pro zajištění ochrany životního prostředí při výstavbě rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku přímo na místě. Protože jde o území Polské republiky, MMR požádalo polskou stranu o provedení kontroly a přizvání členů české pracovní skupiny," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Kontrola se uskuteční 22. června. Kontrolní skupina prověří dodržování podmínek ochrany přírody včetně reálného stavu staveniště a další skutečnosti, které uvádějí ochránci přírody. Podle povolení se má například stavební materiál a konstrukční díly věže přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na parcele č. 370. To se ale podle českých ekologických organizací neděje. Podle fotodokumentace jezdí těžká technika po zelené turistické stezce z Chaty Pod Sněžníkem podél hranice na polské straně. V rozporu s povolením i s projektem vznikla provizorní komunikace na vrchol hory k opakovanému využití těžké techniky a zřejmě i k přepravě části materiálu. Stroje také ničí arkto-alpínskou tundru i v širším okolí mimo oplocený stavební prostor.

"Podle informací, které má MŽP k dispozici, výstavba rozhledny zřejmě neprobíhá v souladu s vydanými povoleními a pochybnosti budí i posouzení dopadu pozdějšího provozu na vzácné přírodní území vyhlášené jako evropsky významné lokality NATURA 2000. Proto chceme jednak celou situaci posoudit na místě, jednak žádáme polskou stranu o prošetření aktuální situace, ale také o posouzení vlivu budoucího zvýšení počtu návštěvníků na vrcholu Králického Sněžníku," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist