https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mmr-vycleni-886-mil.kc-na-vybudovani-dobijecich-a-plnicich-stanic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MMR vyčlení 886 milionů korun na vybudování dobíjecích a plnících stanic pro veřejnou dopravu

15.12.2023 11:41 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyčlení 886 milionů korun z evropských fondů na vybudování dobíjecích a plnících stanic pro veřejnou dopravu. Dvě výzvy k čerpání dotací se budou týkat všech českých regionů mimo Prahu. Příjem žádostí začne v únoru příštího roku. MMR o tom informovalo v tiskové zprávě. Zajištění dostatečné infrastruktury pro alternativní paliva by podle úřadu mohlo vést k rozšíření provozu moderních bezemisních vozidel, zejména elektrobusů, vodíkových autobusů a parciálních trolejbusů.
 

"Díky evropským fondům můžeme podporovat řadu důležitých cílů. Jedním z nich je i rozvoj udržitelné veřejné dopravy. Právě vyhlášené výzvy umožní žadatelům financovat výstavbu dobíjecích a vodíkových plnicích stanic pro silniční bezemisní vozidla, tramvaje i trolejbusy. Je to další krok k ekologičtější dopravě ve městech,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Výzvy vyhlásil Integrovaný regionální operační program (IROP), který pod MMR spadá. Jeho cílem je zlepšit vnitřní a vnější propojenost České republiky a zvýšit kvalitu života ve městech a na venkově. Mezi priority programu patří krom jiného zlepšení výkonu veřejné správy, výstavba zelené infrastruktury měst a obcí, environmentální ochrana obyvatelstva, rozvoj dopravní infrastruktury a zlepšení kvality a dostupnosti sociálních a zdravotních služeb.

V první výzvě se nové projekty podpoří částkou 540 milionů korun. Týkat se bude Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje. Podpora druhé výzvy v objemu 347 milionů korun poputuje do Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Jihomoravského kraje a na Vysočinu.

Peníze na projekty jsou vyčleněny z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Ten má pomáhat odstraňovat regionální rozdíly v Evropské unii. Fond tak cílí hlavně na rozvoj a změny v regionech, jejichž rozvoj zaostává. Zároveň se snaží proměňovat upadající průmyslové regiony. Soustředí se hlavně na investice do růstu pracovních míst, a tedy do rozvoje trhu práce a regionálního hospodářství. Dále má posilovat přeshraniční, nadnárodní a meziregionální spolupráce v EU.

V příštím roce klesnou výdaje ze státního rozpočtu na dotační programy MMR o 1,27 miliardy korun. Největší úsporu 800 milionů korun zaznamená program na podporu rozvoje regionů. O 200 milionů Kč se sníží také podpora dostupného bydlení a o 150 milionů korun podpora spojená s propagací cestovního ruchu v regionech. Ministerstvo dříve uvedlo, že bude usilovat o vhodné doplnění národních dotací z evropských zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.12.2023 12:49
Bez dotace ani ránu, co !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2023 13:41
Jsou to evropské dotace, byl by nesmysl je nevyužít. Daleko lepší, než aby to zloupežil zase loupežník, jak těch 800 mega minule.
Odpovědět
va

vaber

16.12.2023 09:25
asi nesmyslné a předčasné, ale hlavně že se točí kšefty,
pokud veřejná doprava bude mít nějaké elektrovozidla, stačí nějaký, třeba i mobilní nabíječ, co se strčí do zásuvky, v garážích,
pro Hanzla ,trojfázové, aby stačil výkon,
takže 886 mega se zaloupeží jak říká Hanzl ,
už jsi podal trestní oznámení, když máš důkazy, neoznámení trestného činu je také trestné,
tak jen nebekotej a jednej, nebo jen opakuješ co ti někdo nakukal

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2023 11:42 Reaguje na vaber
Muhehehhehe vy ste fakt komik!! Zásuvka v garáži, to je jako tankovat benzín po velých panácích. Nabíječka je terminus technicus a když netušíte, čo také oné to je, tak nevím, proč se tu vysilujete.
Odpovědět
va

vaber

17.12.2023 09:14 Reaguje na Pavel Hanzl
opožděněným nemá cenu něco vysvětlovat
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2023 10:19 Reaguje na vaber
šak nemosí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist