https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mokrady-v-jablonnem-v-podjestedi-ceka-rozsireni-pribude-tam-20-tuni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mokřady v Jablonném v Podještědí čeká rozšíření, přibude tam 20 tůní

11.4.2021 15:21 | JABLONNÉ V PODJEŠTĚDÍ (ČTK)
Příprava terénu, což je kosení rákosu a úklid nepořádku, začne letos v létě. Bagrovací práce jsou plánované na zimu. Ilustrační foto
Příprava terénu, což je kosení rákosu a úklid nepořádku, začne letos v létě. Bagrovací práce jsou plánované na zimu. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mokřady v Jablonném v Podještědí na Liberecku se rozšíří z šesti na bezmála deset hektarů a přibude tam 20 nových tůní. Na projekt má liberecký spolek Čmelák, který se o mokřady stará, přislíbenou dotaci 5,2 milionu korun z operačního programu životního prostředí. Za spolek o tom informoval David Černý.
 

Mokřady na okraji historické části Jablonného u zámku Nový Falkenburk byly ještě v roce 2005 zanedbanou plochou s černými skládkami. Na úpravě území od té doby pracuje Čmelák. Zatím tam je soustava osmi vyhloubených tůní, podmáčené louky, mokřady a lužní olšový luh včetně dvou potoků. Vytvořením dalších tůní se rozšíří současný mokřadní areál na plochu, která odpovídá velikosti 20 fotbalových hřišť. "Chceme v krajině zadržet více vody, podpořit biodiverzitu a v neposlední řadě poskytnout lidem unikátní přírodní lokalitu, ve které si mohou odpočinout, nebo využít nabídky ekovýchovných programů,“ uvedl předseda spolku Jan Korytář.

Za pomoci mnoha partnerů se tak mohly plány na papíře… …proměnit ve skutečnost!!!

Zveřejnil(a) Mokřady Jablonné v Podještědí dne Pondělí 12. ledna 2015

Příprava terénu, což je kosení rákosu a úklid nepořádku, začne letos v létě. Bagrovací práce jsou plánované na zimu. "V listopadu až únoru, dle počasí, by zde firma, která vyhraje výběrové řízení, měla vybudovat všech 20 tůní a současně celkově upravit terén," uvedl Černý.

Podle spolku se mokřady staly vyhledávaným místem k rekreaci a odpočinku. Jejich součástí i naučná stezka s interaktivními prvky. Na trojrozměrných modelech si návštěvníci mohou například vyzkoušet, jak při záplavách působí rovné a jak klikaté koryto řeky. Mokřady lze projít takzvaně suchou nohou díky tomu, že tam je 435 metrů haťových chodníků, 40 dubových šlapáků, tři štěrkové náspy i dřevěná a kamenná mola. Z rostlin tam jsou kosatce sibiřské i žluté, ďáblík bahenní, puškvorec, máta vodní, žabník jitrocelový či kyprej vrbice. Z živočichů v mokřadech žijí ledňáček říční, čolek obecný, skokan hnědý, rosnička zelená i ondatra pižmová. Členové spolku v mokřadech ručně sečou louky i vytrhávají orobinec z tůní, aby zcela nezarostly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.4.2021 20:05
Pokud tam nebude komerční chov ropuch a trojskokanů, tak je to dobrá investice.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.4.2021 09:19
zkusit z toho udělat víc ptačí park...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist