https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravska-trebova-zdrazuje-poplatky-za-popelnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravská Třebová zdražuje poplatky za popelnice

20.11.2019 00:07 | M. TŘEBOVÁ (ČTK)
Moravská Třebová na Svitavsku zdraží od příštího roku obyvatelům odvoz odpadů z 600 na 700 korun. / Ilustrační foto
Moravská Třebová na Svitavsku zdraží od příštího roku obyvatelům odvoz odpadů z 600 na 700 korun. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Maaark / Pixabay
Moravská Třebová na Svitavsku zdraží od příštího roku obyvatelům odvoz odpadů z 600 na 700 korun. Město zvýšilo lidem roční poplatky, protože rostou náklady za zpracování odpadu. Řekl to zastupitel Petr Frajvald (Srdcem Třebováci), který je pověřený řízením technických služeb.
 

"Třeba kompostárna byla doteď dotovaná státem, což už nebude. Podraží odvoz plastu, za papír také nic nedostaneme. Rostou mzdy zaměstnanců. To všechno se promítá do nákladů," řekl Frajvald.

Opoziční ČSSD kritizuje zdražení i frekvenci vyvážení odpadů. Popelnice a kontejnery jsou přeplněné, protože je technické služby vyvážejí méně často, uvedla opozice. "Občané zaplatí víc, a za to dostanou horší služby s demotivujícím systémem slev. Problémem není ani tak cena, ale nedostatečná frekvence vývozu, to vidíme všichni," řekl zastupitel a bývalý starosta Miloš Izák (ČSSD).

U bytových domů vyvážejí popeláři popelnice jednou za dva týdny, místo jednou týdně. K rodinným domům jezdí jednou za měsíc, místo dvakrát měsíčně. "Nejen na největším sídlišti Západní se snížení počtu svozů naplno projevuje přeplněnými kontejnery a nepořádek okolo láká hlodavce a hmyz, protože lidé jsou nuceni dávat odpad na zem vedle kontejnerů, které jsou za dva týdny přeplněné," uvedl člen výboru třebovské ČSSD Martin Bárta.

Podle Frajvalda město chtělo ušetřit za svoz odpadu, nicméně zase o to víc zaplatí za úklid města. Proto na prosincovém zasedání zastupitelstva navrhne častější odvoz odpadků. "Také lidé mají víc peněz, víc utrácejí a produkují víc odpadu," řekl Frajvald.

Město nikdy nechce podle Frajvalda po obyvatelích platit plnou částku za likvidaci odpadu, statisíce korun ročně doplácí ze svého rozpočtu.

Od nového roku se změní i systém, který má lidi motivovat k třídění. Letošní odměny se příští rok sníží na polovinu. Za jeden ekobod lidé nedostanou slevu deset korun, ale pět korun. Maximální možná sleva za rok ale zůstává 420 korun. Částka se lidem, kteří hodně třídí, odečte z celkového poplatku, dodal Frajvald. Podle opozice je ale krok radnice demotivující.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

20.11.2019 14:13
Na tomto mailu je půvabný dominantní vedlejší efekt podniků ve správě obce respektive měst. Místo, aby město rozhodovalo a organizovalo svoz odpadů, rozhodují technické služby, jak má vypadat svoz odpadů. Výsledek je takový jaké fakta obsahuje článek a je to smutné čtení. Socialismus je zde popsán velice ilustrativně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist