https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/motorkari-drancuji-moravsky-kras-na-podzim-jich-pribylo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Motorkáři drancují Moravský kras, na podzim jich přibylo

27.11.2019 00:23 (ČTK)
Terénní motorkáři neváhají vjet ani do lesů Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, kde ruší a svými stroji rozrývají půdu. / Ilustrační foto
Terénní motorkáři neváhají vjet ani do lesů Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, kde ruší a svými stroji rozrývají půdu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Terénní motorkáři neváhají vjet ani do lesů Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, kde ruší a svými stroji rozrývají půdu. Porušují tak zákon jak o ochraně přírody, tak zákon o lesích. Letos na podzim jich přibylo, řekl v pondělí zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma. Strážci přírody vyzvali veřejnost, aby přispěla k odhalování těchto motorkářů.
 

"Momentálně je zvýšená aktivita terénních motorkářů v jižní části Moravského krasu v oblasti Bílovic a Ochozu. Hluk motorek přitom ruší jak návštěvníky přírody, tak i zvěř. Pneumatiky strojů také rozrývají lesní cesty, ze kterých se po deštích splavuje zemina. Ještě větší škody ale nadělají, když z cest sjedou, rozrývají půdu i v lese," uvedl Tůma.

Strážci přírody se na terénní motocykly i čtyřkolky v Moravském krasu zaměřují. V létě se jim podařilo přistihnout řidiče čtyřkolky, dostal pokutu 5000 korun. Na místě lze přitom uložit pokutu až do výše 10.000 korun. U motorkářů je ale jejich dopadení složitější, mohou rychle zajet do lesa a hlídce ujet. "Problém je, že nemají registrační značky. Kdyby je měli, byli by snadno dohledatelní," uvedl Tůma.

Strážci žádají veřejnost o zasílání informací, kde a kdy lidé terénní motocykly viděli, ideálně s fotografií. Informace lze zasílat na e-mail: morkras@nature.cz. "I terénní motorky potřebují tankovat pohonné hmoty, takže na benzinové stanici si jich lze všimnout, a jejich řidiči si zde musí sundat přilbu. Třeba poznáte své známé nebo sousedy," uvedl Tůma. Podle něj je možno volat přímo i na tísňovou linku policie 158, motocykl bez registrační značky totiž nesmí jezdit po silnicích.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví přes 350.000 turistů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

28.11.2019 10:31
Tak to vypadá, když si někdo myslí, že demokracie je, že si každý dělá co chce... ale jako čemu se chceme divit, když porušování zákonů a pravidel je něco jako "národní" sport obyvatel ČR... a navádí je k tomu i někteří politici... máme co jsme si zvolili a co u ostatních tolerujeme...
Odpovědět
jj

jrrs jrrs

12.12.2019 14:18
myslim si,ze ten, kdo k tomuto clanku dal fotku kluka na louce, je totalni idiot. krom toho,ze se k temu nehodi(pokud teda nekdy byl v moravskem krasu, ktery z 99% tvori les...), tak jizda na polni ceste neni nijak limitovana. polni cesta,louka ma stejny status jako lidska blbost, je neregulovana:))
Odpovědět
KM

Karla Majerová

26.9.2023 05:35
Já jezdím na motorce již několik let a nikdy by mě nenapadlo s ní jezdit na místě jako je Moravský kras. S motorkou se jezdí na určených místech nebo na silnici, ale správný motorkář by nikdy neničil přírodu anebo dokonce památky. Já jsem si nedávno na internetových stránkách https://www.bohemiabike.cz/svetla-na-motorku-a-prislusenstvi/ koupila nové příslušenství k motorkám, abych si mohla opravit svoje stroje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist