https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-a-czechinvest-se-kvuli-hyundaii-zavazaly-vic-podporovat-nove-vyuziti-chatrajicich-prumyslovych-zon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO a Czechinvest se kvůli Hyundaii zavázaly víc podporovat nové využití chátrajících průmyslových zón

4.1.2007 17:53 | HARRACHOV (EkoList)
Ojedinělou dohodu podepsaly na začátku listopadu 2006 ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), Moravskoslezský kraj, Czechinvest, automobilka Hyundai a nevládní ekologické organizace v čele s Ekologickým právním servisem (EPS). Automobilka, která staví závod u severomoravských Nošovic, se zavázala nad míru danou zákonem dbát na přírodu a životní prostředí v okolí své továrny. Kraj a MPO zcela zastaví přípravu průmyslových zón Dolní Lutyně a Šilheřovice a MPO začne pořádně podporovat nové využití chátrajících zón (tzv. brownfields). Nevládní organizace naproti tomu nebudou iniciovat žádné právní kroky při povolování a výstavbě závodu a respektují rozhodnutí, která už byla vydána.
 

Jednotlivých ustanovení je v deklaraci, která byla zveřejněna 20. listopadu, skoro třicet a většina z nich se dá jen těžko označit za nějaké obecné sliby. Některé ale přece jen trochu překvapí. Hned v prvním z nich například kraj a automobilka slibují, že budou dodržovat české zákony. Spousta bodů se týká zlepšení okolí závodu - Hyundai například místo pokácení přesadil 900 stromů, kraj se zavázal vybudovat a udržovat přírodní koridor pro velké šelmy mezi Slezskými a Moravskoslezskými Beskydy, kraj a státní organizce zajistí protihluková opatření na silnici a železnici u závodu, stát věnuje devět miliard korun na zlepšení železniční trati mezi Ostravou a Českým Těšínem, automobilka omezí jízdy kamionů o víkendech a svátcích atd.

Hyundai podle dohody rovněž založí nadaci na ochranu a zlepšování životního prostředí, do níž vloží do roku 2008 20 milionů Kč a pak každý další rok aspoň 1 milion. Za to si hned právníci EPS vysloužily nařčení z vydírání. "To je nesmysl. O prostředky z fondu se vůbec nebudeme a nemůžeme ucházet," říká Pavel Franc z EPS a dodává: "Zřizovat fondy na podporu veřejně prospěšných aktivit je ve světě naprosto normální věc." Podpořené projekty navíc musejí být určené pouze pro oblast, která je provozem fabriky dotčena, a na jejich rozdělení budou dohlížet i zástupci automobilky a Moravskoslezského kraje.

Z hlediska celé republiky jsou důležité pasáže týkající se brownfields. Ty se přitom v dohodě vůbec nemusely ocitnout. Jak říká Pavel Franc, právníci nejdřív jednali pouze s automobilkou a měli daleko víc požadavků, než kolik se jich nakonec dostalo do deklarace. Když to ale vypadalo, že jednání mezi nevládními organizacemi a Hyundai zkrachuje, vložil se do nich Czechinvest a společně s MPO nabídl závazky týkající se brownfields.

MPO tak přistoupilo na zrušení průmyslových zón v Dolní Lutyni a Šilheřovicích (ta první se částečně překrývá s územím navrženým do sítě chráněných území Natura 2000, tu druhou zase v referendu odmítli zdejší obyvatelé) a společně s krajem a Czechinvestem se na území celého Moravskoslezského kraje zavázalo dát přednost obnově nevyužívaných průmyslových areálů místo stavění na zelené louce. Podobně se MPO zavázalo do konce roku 2007 vytvořit veřejnou národní databázi brownfields a zároveň program jejich regenerace. Při rozdělování evropských peněz by taky mělo dávat přednost záměrům v opuštěných komplexech, nikoli ve volné krajině, a předložit Evropské komisi návrh, jak pro zušlechťování brownfields zvýšit veřejnou podporu.

Občanská sdružení (kromě EPS jsou pod dohodou podepsáni ještě zástupci Dětí Země, sdružení Beskydčan a Půdy pro život) naproti tomu respektují dosud vydaná rozhodnutí úřadů, nebudou se v příslušných řízeních odvolávat, nebudou svůj závazek obcházet založením jiného sdružení a zároveň slíbila odrazovat jiná sdružení, pokud by to snad chtěla udělat.

Samozřejmě zůstává otazníkem, jestli všichni dohodu dodrží. Sankce je v ní jediná - ten, kdo dohodu poruší, si sám zaplatí v několika novinách inzerát, že nedrží slovo.

V tiskové zprávě podpis dohody přivítaly nejen nevládní ekologické organizace, ale i ministr průmyslu a obchodu vlády bez důvěry Martin Říman (ODS) a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS). "Oceňuji, že organizace, které jsem doposud znal spíš jako příčinu blokace řady projektů, učinily vstřícný krok a doufám, že tomu tak bude i v budoucnu," uvedl Martin Říman. "Je třeba maximálně využívat možností regenerace opuštěných průmyslových areálů – tzv. brownfieldů," přidali se Evžen Tošenovský a ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda.

Další informace:
Deklarace porozumění, jak se dohoda nazývá, byla v době přípravy tohoto textu zveřejněna například na stránkách Moravskoslezského kraje či na stránkách Ekologického právního servisu.

Text je rozšířenou verzí článku z tištěného EkoListu 01/2007.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist