https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-v-dotacich-na-obnovitelne-zdroje-se-neskrta-snizeni-se-nahradi-z-uspor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO: V dotacích na obnovitelné zdroje se neškrtá, snížení se nahradí z úspor

11.2.2022 02:08 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V dotacích na obnovitelné zdroje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) neškrtá. Avizované snížení dotace o osm miliard na 19 miliard korun pro letošní rok chce nahradit z úspor, které vznikly mimo jiné díky vyšším tržním cenám elektřiny. Ministerstvo to uvedlo na twitteru. Energetický regulační úřad (ERÚ) upozorňoval, že případné snížení podpory ze strany státu by zaplatili odběratelé.
 

Návrh rozpočtu na letošní rok, který jednomyslně ve středu schválila vláda, počítá se snížením dotací na obnovitelné zdroje energie na 19 miliard korun. V minulých letech hradil státní rozpočet zhruba 27 miliard ročně, se stejnou částkou počítal ERÚ také letos.

Celkové náklady na podporované zdroje energie v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun, pro letošní rok se počítá s částkou asi 45,6 miliardy korun. Více než polovinu nákladů na podporované zdroje, 27 miliard korun, by měl uhradit státní rozpočet. Zbývající část pokrývají zákazníci.

"Podpora pro obnovitelné zdroje je hrazena odběrateli elektřiny a ze státního rozpočtu. Pokud by prostředky ze státního rozpočtu nepokryly potřebnou část podpory a stát nenašel jiné zdroje financování, mohlo by to znamenat nutnost navýšit příspěvky na podporu pro podporované zdroje energie, které v ceně hradí odběratelé. Případné navýšení by se přitom dotklo zejména průmyslových podniků, které odebírají elektřinu z hladiny vysokého či velmi vysokého napětí," řekl ČTK ve středu mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Dotace takzvaným podporovaným zdrojům energie ze státního rozpočtu měla pro letošní rok meziročně klesnout o sedm miliard na 20 miliard korun, navrhovala bývalá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Současná vláda tak podporu snížila ještě o jednu miliardu.

Drobní spotřebitelé na zelené zdroje ve většině případů přispívají 495 korun z každé odebrané megawatthodiny elektřiny, což je zároveň zákonný strop, který nelze překročit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

11.2.2022 09:38
dotace 46miliard,
slyšel jsem ,že nový blok 600MW Ledvice stál 30miliard a původně měl stát polovinu,
znamená to ,že by jsme za ty peníze měli mít každý rok, nový zdroj 600MW
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 10:11 Reaguje na vaber
Elektrárna Ledvice pálí hnědé uhlí a jak dlouho jí to asi vydrží.
Myslíte si, že Waltrovka nebo Škodovka za první republiky investovaly velké peníze do nových provozů na výrobu sentinelů??
Odpovědět
va

vaber

11.2.2022 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
já o koze vy o voze,
zamyslel jste se co za těch 46miliard se udělá,
a co by se mohlo udělat , když by se správně použily
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 13:02 Reaguje na vaber
Samozřejmě. Investovat do energetiky, která má budoucnost. Což ledvická uhelna rozhodně není.
Spíš pokrýt celý prostor velkolomu Bílina panely (asi 20 km2), což by dalo celoroční výkon asi jak samotné Ledvice.
Samozřejmě k tomu budovat v Kruškách přečerpávačky, v samotných odstavených elektrárnách elektrolyzéry a výrobny syntetického paliva td. atd. atd.
Na to by samozřejmě nějakých 30 mld. nestačilo, ale něco by dala EU. .......
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.2.2022 14:09 Reaguje na Pavel Hanzl
"Samozřejmě k tomu budovat v Kruškách přečerpávačky ..."

Jasně, bude se tam těžit lithium, vystřihne se tam x přečerpávaček a ... tam to bude hezký! Vy jste fakt magor, postavte si přečerpávačku za barákem a nechtě Krušky na pokoji. Vy se dostat k veslu, tak tam budou se slzou v oku spoléhat na bolševiky.

Zbytek nekomentuju, mám jen jedny nervy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 14:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Člověče nešťastná, znám Dlouhé stráně, jezdím na Dalešice, hned za barákem máme "prýgl".
Tyhle plochy sice krajinu mění, ale velmi často jsou plus.
Když je ale srovnám s velkolomem Bílina, tak je to o několik set levelů úplně jinde, nemyslíte?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.2.2022 13:40
To je přesně v dosavadních intencích. Na podporu OZE ve výši, která byla nastavena v rozporu s ústavou a zákonem, NESAHAT!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2022 11:15 Reaguje na Jiří Svoboda
Podpora OZE je dnes prostě naprostá nutnost, důležitá je ale struktura pomoci. Pokud zarazí biopalivový tunel, který je zcela neekologický a podpopří investice do fve a ve, tak nám to může výrazně pomoci. Solární tunel je právně nenapadnutelný, ale ta podpora bude za chvíli stejně končit, takže pak se může vše vrátit na rozumnou míru.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist