https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mravenci-pomahaji-nejen-v-pohadkach-ale-cisti-i-moderni-velkomesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mravenci pomáhají nejen v pohádkách, ale čistí i moderní velkoměsta

3.12.2014 01:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Členovci poskytují obyvatelům měst velmi konkrétní službu tím, jak velmi efektivně odstraňují jejich odpadky, tvrdí studie
Členovci poskytují obyvatelům měst velmi konkrétní službu tím, jak velmi efektivně odstraňují jejich odpadky, tvrdí studie
Foto | Jenna Fox / Flickr
Ve velkoměstských ulicích není problém přehlédnout, že vedle lidí jsou jejími obyvateli také zástupci hmyzí říše. To ale neznamená, že zde nežijí a dokonce, že velmi usilovně nepracují. Podle studie North Carolina State University (NCSU) právě hmyz a další členovci podstatně přispívají k čištění města a odstraňování odpadu z ulic měst.
 

„Spočítali jsme, že členovci jen v oblasti ulic Brodway a West Street v New Yorku zkonzumují za rok více než jednu tunu odhozených potravin,“ říká Elsa Youngsteadtová z NCSU. Podle ní to představuje například hromadu 60 000 hot dogů, které každý rok hmyzí metaři zlikvidují. A to navzdory faktu, že v zimě nepracují.

„Není to jen zajímavost z hmyzí říše. Důležité je ukázat, že členovci poskytují obyvatelům měst velmi konkrétní službu tím, jak velmi efektivně odstraňují jejich odpadky,“ vysvětluje Youngsteadtová.

Vědci se zaměřili na studium hmyzu v ulicích New Yorku v rámci dlouhodobé studie, která sleduje bohatost biodiverzity v ulicích a parcích města. Vědci se kromě jiného zajímali o to, kolik odpadu hmyz zkonzumuje a zda v některých místech budou likvidovat odpad více než jinde. Podle hypotézy takovými body měla být právě místa s vyšší biodiverzitou.

Aby změřili apetit členovců vědci rozmístili pečlivě zvážené množství vyhozeného jídla, jako jsou smažené brambůrky, sušenky nebo hot dogy. Vědci vždy do parků a ulic umístili dva vzorky, jeden volně přístupný a jeden v kleci, do které se mohl dostat jen hmyz. Po 24 hodinách kontrolovali, kolik vyhozeného jídla zmizelo.

Překvapivě vědci zjistili, že členovcům dvakrát až třikrát více chutnalo na ostrůvcích uprostřed rušných ulic než v parcích, přestože jsou to místa s podstatně nižší biodiverzitou. „Myslíme si, že je to tím, že nejčastějším druhem, který zde žije, je mravenec drnový (Tetramorium caespitum), který se velmi dobře dokáže v městském prostředí uživit,“ říká Youngsteadtová.

Naopak nijak překvapivě se ukázalo, že na volně přístupném jídle si stejně pochutnaly jak hmyzí druhy, tak krysy nebo holubi. Nicméně i to výzkumníci chápou jako pozitivní zjištění, protože se prokázalo, že mravenci a krysy soupeří o stejný zdroj potravy. Takže o co více zkonzumují členovci, o to méně zbude na krysy.

„Mravenci nejen pomáhají čistit naše města, ale také snižují populace krys a dalších škůdců,“ dodává Youngsteadtová.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist