https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mraz-na-jihu-cech-poskodil-krome-ovoce-zrejme-i-obiloviny-a-repku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mráz na jihu Čech poškodil kromě ovoce zřejmě i obiloviny a řepku

29.4.2024 18:50 (ČTK)
Kromě ovoce mráz poškodil i rozkvetlou řepku. Ta sice vypadá netknutě, ale při bližším pohledu jsou na rostlinách vidět popraskaná pletiva. To znamená velké oslabení porostů a snížení odolnosti vůči nákazám.
Kromě ovoce mráz poškodil i rozkvetlou řepku. Ta sice vypadá netknutě, ale při bližším pohledu jsou na rostlinách vidět popraskaná pletiva. To znamená velké oslabení porostů a snížení odolnosti vůči nákazám.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | archiv F. / pxhere
Jihočeští zemědělci odhadují, že minimálně polovinu až dvě třetiny květů a plodů ovocných stromů nenávratně poškodil mráz. Jsou i pěstitelé, kteří hlásí úplné zničení letošní úrody v některých sadech. Kromě ovoce mráz poškodil také obiloviny, pícniny, mák, ale i rozkvetlou řepku. Ta sice vypadá netknutě, ale při bližším pohledu jsou na rostlinách vidět popraskaná pletiva. To znamená velké oslabení porostů a snížení odolnosti vůči nákazám, například hlízenkou obecnou. ČTK o tom informovala ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.
 

Škody způsobené mrazem hlásí i zemědělské podniky zaměřené na živočišnou výrobu. Poukazují například na pomrzlou vojtěšku a s tím související obavy o zajištění krmení pro dojnice. Zemědělci dále poukazují na pomrzlé vrcholové listy na ozimých obilovinách. Obávají se, že rostliny nebudou tvořit klasy. "Každopádně až příští dny ukážou, do jaké míry jde o škody fatální, zdali se narušená pletiva plodin zregenerují, anebo bude potřeba porosty zaorat a přesít například kukuřicí,“ uvedla Šťastná.

Jihočeští pěstitelé takové přemrznutí plodin nepamatují. Hlavním problémem byl teplý a slunečný březen, který téměř o měsíc urychlil vegetační procesy. Následně udeřily mrazíky na polní plodiny a ovocné stromy v jejich nejzranitelnější fázi. Kdyby je březen neuvedl do rozpuku, následné nízké teploty v dubnu obvyklé by vegetaci tolik neublížily. "Prudký výkyv teploty odnesly zejména peckoviny, tedy třešně, višně, meruňky a broskve. Ale mrazem popraskaly už nasazené plody angreštu. Zaznamenali jsme i velké škody u jihočeských pěstitelů jahod na plochách, které nestihli před mrazem ochránit zakrytím fólií," řekla Šťastná.

"Malé nezralé třešně jsou prasklé, ty nahnědlé by možná mohly vydržet, ale z celého sadu to budou jednotky procent. Jabloně, které už kvetly, kvůli chladnému počasí včely neopylovaly a pak pomrzly. Když jsem namátkově rozloupl několik plůdků, byly uvnitř hnědé. Možná přežily ty, které kvetly později. Ale dokud to nespadne, nedá se říct, zda budou jablka,“ uvedl Martin Krump z Chelčic na Strakonicku, který obhospodařuje 21 hektarů. U jabloní bude možné situaci vyhodnotit do 14 dnů. Dále pěstuje višně a meruňky, o které také přišel. Podle něho by škoda mohla být až jeden milion korun. Ovoce pěstuje od roku 1992 a za tu dobu pamatuje pouze jeden nejhorší rok, a to 2012, kdy v srpnu sady zdecimovalo krupobití.

V Jihočeském kraji se výměra ovocných sadů neustále mění, za posledních 20 let se snížila o téměř 35 procent. Na republikové produkci se podílí asi z pěti procent. V roce 2022 byla celková výměra ovocných sadů v České republice 15.419 hektarů, což představuje meziroční pokles o 6,5 procenta. Produkční sady mají výměru 11.437 hektarů, 40,6 procenta těchto sadů je přestárlých.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Elias

29.4.2024 19:11
No ty bláho. Napřed Monike a teď řepke a obile. :(
Odpovědět
pk

pepa knotek

30.4.2024 07:57 Reaguje na Petr Elias
Koukám, že u Chocholouška mají chovanci občas přístup k internetu
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.4.2024 08:24 Reaguje na pepa knotek
Vlastní zkušenost? :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.4.2024 08:55 Reaguje na pepa knotek
Vy ho ještě neznáte? Jinak jste se trefil dost dobře.
Odpovědět
Anyr

Anyr

1.5.2024 01:43 Reaguje na Petr Elias
Jn :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist