https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muz-choval-v-havirove-v-nevyhovujicich-podminkach-desitky-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muž choval v Havířově v nevyhovujících podmínkách desítky zvířat

5.8.2022 00:04 | HAVÍŘOV (ČTK)
Chovaní plazi neměli přístup k vodě a přepravky nebyly vyhřívané. "Také potkani a pavouci byli přechovávaní v naprosto nevyhovujících podmínkách. Ilustrační foto
Chovaní plazi neměli přístup k vodě a přepravky nebyly vyhřívané. "Také potkani a pavouci byli přechovávaní v naprosto nevyhovujících podmínkách. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Až pět let vězení hrozí pětadvacetiletému muži z Havířova na Karvinsku, kterého kriminalisté obvinili z týrání zvířat. V naprosto nevhodných podmínkách choval desítky hadů a dalších drobných živočichů. Novinářům to sdělila policejní mluvčí Daniela Vlčková.
 

"Zápach linoucí se z jednoho bytu v Havířově a obava o život jeho obyvatele, který zde již delší dobu nebyl viděn, vedla letos v březnu sousedy k přivolání policie. Za asistence hasičů vstoupili policisté do bytu, v jehož místnostech v plastových přepravkách nalezli hady a další drobné živočichy. Více než desítka plazů, přičemž jeden z nich byl jedovatý, několik hlodavců a pavouků byli chovaní v naprosto nevyhovujících podmínkách," uvedla mluvčí.

V plastových krabicích neměla zvířata dostatek místa, chyběla v nich podestýlka nebo byla promísena s již hnijícím trusem. Chovaní plazi neměli přístup k vodě a přepravky nebyly vyhřívané. "Také potkani a pavouci byli přechovávaní v naprosto nevyhovujících podmínkách. Zvířata byla dehydrovaná, apatická, zjevně jevila známky vyčerpání. To potvrdil také přivolaný herpetolog, který přeživším hadům zajistil přiměřené umístění. Také pavouci byli předání do odborné péče. Ovšem hlodavci byli v tak vážné stavu, že museli být veterinářem utraceni," uvedla mluvčí.

Dodala, že mladík se sice přiznal, že pro chov jedovatého hada neměl potřebné povolení, ale neměl dojem, že by o zvířata bylo špatně postaráno. "Vyžádané posudky odborníků ovšem hovořily o opaku. Potvrdily prvotní závěry herpetologa i veterináře, že všechna zvířata žila v naprosto nevyhovujících podmínkách, které byly následnou příčinou špatného zdravotního stavu vedoucího v některých případech k eutanazii či úhynu," řekla Vlčková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist