https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muz-nechal-v-parku-v-hradci-kralove-pokacet-11-stromu-setri-to-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muž nechal v parku v Hradci Králové pokácet 11 stromů, šetří to policie

2.12.2022 18:01 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Jedenáct vzrostlých stromů nechal v minulých dnech v parčíku na Slezském Předměstí v Hradci Králové bez povolení pokácet místní občan. Údajně se mu stromy zdály nebezpečné, řekla ČTK mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová. Kácení začala vyšetřovat policie jako poškození cizí věci.
 

Muž si na kácení sjednal kamaráda, kterému pokácené dřevo slíbil jako odměnu za kácení. Když na místo kácení ve čtvrtek dorazila lidmi přivolaná městská policie, dřevorubec na místě nebyl. Pryč byla i část pokáceného dřeva. "Ke všemu se strážníkům sám přihlásil místní občan s tím, že to byla jeho iniciativa," řekla mluvčí strážníků. Muž údajně nevěděl, že ke kácení stromů je potřeba povolení magistrátu.

Policie konstatovala, že se kácení odehrálo bez povolení a vědomí vlastníka pozemku. Škodu policie zatím nevyčíslila, ale měla by přesáhnout 10 000 korun, což je hranice odlišující přestupek a trestný čin. "Kdo a jakým způsobem ponese za kácení odpovědnost, je nyní předmětem dalšího šetření," řekla ČTK mluvčí policie Eva Prachařová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

2.12.2022 22:18
Tak nechat vysadit jedenáct vzrostlých stromů a vyúčtovat včetně odborné péče do ujmutí výsadby.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.12.2022 11:04 Reaguje na Viktor Šedivý
Bude stačit vyčíslit ekologickou újmu a tu mu dát k úhradě... se po..re až za ušima
Odpovědět

Viktor Šedivý

4.12.2022 23:34 Reaguje na Jakub Graňák
A peníze zmizí v bezedné kase.
Ne, ono je opravdu lepší předvést, kolik "uvedení v předešlý stav" reálně stojí. To je lepší než nějaký posudek s čísly vycucanými z palce.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

5.12.2022 12:15 Reaguje na Viktor Šedivý
Asi moc netušíte jak to funguje že? Nevím jak si představujete výsadbu nějakých třeba 40 (nedej bože více) let starých stromů? Jak Hurvínek válku, že? Proto tady máme metodiku AOPK, která stanoví, že za takový každý jednotlivý strom borec vyplázne pár set tisíc... a je vystaráno, s trochou medializace si to pak každý šupák rozmyslí. Naopak s tím vašim uvedením v předešlý stav se nestane vůbec nic, protože výsadbový materiál podobných parametrů patrně nebude existovat a tak po letech tahanic bude výsledek 0 a viník se vám bude smát do ciferníku
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.12.2022 07:23
No nevím a byly skutečně bezpečné? Že by kácel zcela náhodný chlap jen bez důvodu?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist