https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muz-obvineny-ze-zalozeni-pozaru-np-ceske-svycarsko-zustava-ve-vazbe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muž obviněný ze založení požáru NP České Švýcarsko zůstává ve vazbě

28.11.2023 11:50 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Požár v Národním parku České Švýcarsko v červenci 2022.
Požár v Národním parku České Švýcarsko v červenci 2022.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obviněný šestatřicetiletý muž, na kterého státní zástupce podal obžalobu kvůli založení loňského požáru v národním parku České Švýcarsko, zůstává ve vazbě. Nepravomocně o tom dnes rozhodl soud v Ústí nad Labem. Obhájce bývalého dobrovolného strážce národního parku Vít Pavko novinářům řekl, že jeho klient trvá na tom, že České Švýcarsko nezapálil. Muž je ve vazbě od května. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí obviněnému až 15 let vězení. Požár byl nejrozsáhlejší v historii ČR. Podle vyšetřovatelů zapálil muž letos v dubnu na Děčínsku i rozhlednu nebo posedy.
 

Obviněný na dotazy novinářů neodpověděl, podle státního zástupce Tomáše Skály nevypovídal ani před soudem. Soud vazbu muži prodloužil, protože má obavy z jeho případného útěku a také z toho, že by mohl znovu páchat trestnou činnost. Na dotaz, zda tvrzení bývalého strážce odpovídá jeho výpovědím v přípravném řízení, Skála zatím nechtěl odpovědět. Hlavní líčení dosud nebylo nařízeno.

Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové pro iDNES trestnou činnost doznával obviněný částečně, motiv mužova jednání není jasný. Podle vyšetřovatelů způsobil všemi svými činy škodu 350 milionů korun. Dozorující státní zástupce pro něj v podané obžalobě navrhuje trest zhruba v polovině výše zmíněného rozmezí, tedy kolem 12 let a ochranné léčení v ústavní formě.

Požár vypukl loni v noci na 24. července. Zasáhl plochu o velikosti přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali i policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a řada dobrovolníků. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.

Příčinou rychlého a zpočátku nezvladatelného šíření požáru byly mimořádně příznivé klimatické podmínky, hlavně vysoká rychlost větru, velké sucho a také vysoká teplota vzduchu v prvních třech dnech požáru. Sucho panovalo na území parku nepřetržitě od května 2018 a v srpnu 2022 bylo v oblasti Českého Švýcarska nejintenzivnější za posledních 60 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

28.11.2023 19:04
1 ha národního parku má cenu 350 000. Necelých. Alespoň vím jak si ekologisti váží přírody. Hlavně že mohou sledovat sukcesi.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.11.2023 19:31
A kdy budou vyšetřováni ti z NP, kteří měli NP v takovém stavu, že se na mnohá místa nemohli hasiči dostat, kvůli náletové vegetaci.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.11.2023 08:41
No někde jsem zahlédl jakési vyjádření hasiče, (nevím, zda to není fejk) že první noc se nehasilo, protože údajně někdo z NP řekl, že o nic nejde, jen shoří nějaký hektar borovice. No a pak se rozfoukalo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.11.2023 09:51
Ubožák věřil, že koná propagované dobro a čeká ho kriminál, kdežto ti, co
to propagovali se rozplývají nad nálety mezi ohořelými torzy stromů. I těm
"zlým" myslivcům dál co proto, když jim podpálil posedy a o turistech už
ani nemluvě, kterým spálil rozhlednu a vyhnal je z míst, kde je díky požáru
nebezpečno. Doufám, že se za něho u soudu postaví propagátoři požárů lesů,
jako přínosu pro přírodu a ochránci zvířat kritizující myslivce jednou za
vraždění zvířat a podruhé, že jich loví málo. No a taky vyznávači zavírání
přírody před turisty, aby ji mohli zkoumat pouze oni. Tak na ten soud jsem
zvědav a zda se někdo z jeho inspirátorů nakonec za něho postaví!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist