https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muz-v-brne-prodaval-lekle-kapry-potom-napadl-inspektorky-veterinarni-spravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muž v Brně prodával leklé kapry, potom napadl inspektorky veterinární správy

11.1.2024 19:18 (ČTK)
Drtivá většina kontrol z víc než stovky, které inspektoři na jižní Moravě v předvánočním čase udělali, skončila bez zjištění jakéhokoliv pochybení. Pouze u čtyř kontrol prodejci porušili nějaké nařízení, v Gorkého ulici však byla situace zdaleka nejhorší a nejdramatičtější.
Drtivá většina kontrol z víc než stovky, které inspektoři na jižní Moravě v předvánočním čase udělali, skončila bez zjištění jakéhokoliv pochybení. Pouze u čtyř kontrol prodejci porušili nějaké nařízení, v Gorkého ulici však byla situace zdaleka nejhorší a nejdramatičtější.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Muž, který prodával před Vánoci kapry v brněnského Gorkého ulici, nabízel zákazníkům leklé ryby, když ho kontrolovaly inspektorky Státní veterinární správy, choval se k nim agresivně a fyzicky je napadl. Za několik prohřešků s ním veterináři vedou správní řízení a čeká ho pokuta za porušení hygienických předpisů a maření úředního dozoru, uvedla ředitelka Krajské veterinární správy Jana Kozáková. Agresivního prodejce musela přijet pacifikovat policejní hlídka.
 

Drtivá většina kontrol z víc než stovky, které inspektoři na jižní Moravě v předvánočním čase udělali, skončila bez zjištění jakéhokoliv pochybení. Pouze u čtyř kontrol prodejci porušili nějaké nařízení, v Gorkého ulici však byla situace zdaleka nejhorší a nejdramatičtější. Prodejce ve dvou případech porušil předpisy, které se zabývají ochranou zvířat před týráním. "Jednalo se o úhyn ryb kvůli nedostatku kyslíku ve vodě a příliš vysoké množství ryb v nádrži," uvedla Kozáková. Kvůli tomu, že ryby neměly v kádi kyslík, byly všechny ryby na stánku leklé. Prodejce se však nerozpakoval tyto kapry z kádě postupně vytahovat, omračovat je, vykrvovat, kuchat a porcovat.

Filety poté házel do plastové přepravky na zemi na chodníku, čímž zase porušoval hygienické předpisy. Na pokyn inspektorek, že má okamžitě ukončit porcování leklých ryb a přestat je nabízet k prodeji, nereagoval. "Fyzicky je napadl, vytlačil ze stánku a znečistil jim oděv. Jedné z nich vytrhl z ruky plechovku se sprejem na označení nepoživatelných potravin a odhodil ji několik desítek metrů daleko," popsala situaci Kozáková. Na místo tak přijela policejní hlídka a inspekce prodejci nařídila odstranit 50 kilogramů uhynulých a 40 kilogramů již naporcovaných kaprů a následně předložit doklad o likvidaci.

Tento exces vybočuje z jinak dobrých výsledků kontrol. V celé republice zjistila inspekce závadu pouze u 1,6 procenta případů, což znamenalo meziroční zlepšení situace. Prodejci před Vánoci nahlásili po celé republice 3000 prodejních míst. Nejvíce jich je právě na jižní Moravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

13.1.2024 09:23
Tak ten to dělal veřejně a leklé ryby od něho naporcované koupili pouze
hlupáci a měkoty, kteří neumí rybu zabít a naporcovat. Jiní to dělají už
na sádkách a zpracované dodají do obchodů. Já se sice rybami zásobuji sám,
ale když koupit, tak živou až tak, že ocasem vypleská prodejce i mne!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist