https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myceni-amazonskeho-pralesa-v-brazilii-v-rijnu-mezirocne-vzrostlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mýcení amazonského pralesa v Brazílii v říjnu meziročně vzrostlo

15.11.2021 10:13 | BRASÍLIA (ČTK)
Mýcení amazonského pralesa v Brazílii v říjnu meziročně vzrostlo o pět procent, což je nejhorší říjnový údaj od roku 2015, kdy brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) začal takto odlesňování mapovat. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Minulý měsíc amazonský prales v Brazílii přišel o 877 kilometrů čtverečních své rozlohy. Od začátku roku to je už více než 8000 kilometrů čtverečních, což je rozloha srovnatelná s velikostí Plzeňského kraje či jedné desetiny České republiky. Odborníci se obávají, že rozloha vymýceného pralesa bude letos podobná jako loni, kdy to bylo 10 900 kilometrů čtvereční, což byl největší roční úbytek od roku 2008.

Brazilská vláda prezidenta Jaira Bolsonara slíbila přísnější ochranu pralesa a tvrdí, že tempo mýcení se postupně zpomaluje. Na klimatické konferenci COP26 tento týden oznámila závazek ukončit nelegální odlesňování do roku 2028. Prezident Bolsonaro, který dříve vyzýval k většímu využívání hospodářských zdrojů Amazonie, změnil v letošním roce rétoriku. Brazilské ministerstvo životního prostředí se k novým údajům nevyjádřilo.

Podle kritiků brazilské vlády ale úřady nedělají pro ochranu amazonského pralesa dost. "Vládní sliby nemění nic na skutečnosti, že Brazílie přichází o lesy," uvedla Ane Alencarová z nevládní organizace IPAM, jejímž cílem je ochrana Amazonie. Ekologové také poukazují na to, že rychlost odlesňování se od nástupu Bolsonara do prezidentského úřadu v lednu 2019 zvýšila. Alencarová vyzvala také k dohodě na klimatickém summitu, aby bylo možné financovat ochranu pralesů z příjmů z prodejů povolenek na emise oxidu uhličitého.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

15.11.2021 19:14
Ve jménu ochrany klimatu a ekologismu, je nutné Amazonský prales vykácet, a dřevo použít jako obnovitelné biopalivo. Proto jsou na to určené ekologické dotace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist