https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mykologove-nasli-v-podyji-houbu-znamou-ze-stredomori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mykologové našli v Podyjí vzácnou muchomůrku známou ze Středomoří

13.6.2020 14:24 | ZNOJMO (ČTK)
Vzácná muchomůrka se podobá některým druhům bedel, klobouk bývá široký klidně i 15 centimetrů, neoplývá příjemnou vůní, takže ke sběru neláká, a navíc patří mezi kriticky ohrožené druhy zapsané ve vyhlášce i červeném seznamu hub.
Vzácná muchomůrka se podobá některým druhům bedel, klobouk bývá široký klidně i 15 centimetrů, neoplývá příjemnou vůní, takže ke sběru neláká, a navíc patří mezi kriticky ohrožené druhy zapsané ve vyhlášce i červeném seznamu hub.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Radomír Němec / NP Podyjí
Mykologové našli letos na jaře v Národním parku Podyjí vůbec poprvé kriticky ohroženou muchomůrku Vittadiniho. Potvrzených nálezů této teplomilné houby v Česku není mnoho, typická je totiž pro Středomoří. Správa národního parku to dnes uvedla na svém webu.
 

Vzácná muchomůrka se podobá některým druhům bedel, klobouk bývá široký klidně i 15 centimetrů. "Přestože je jedlá, muchomůrka Vittadiniho se ke konzumaci doporučit rozhodně nedá. Jednak neoplývá příjemnou vůní, takže ke sběru neláká, a navíc patří mezi kriticky ohrožené druhy zapsané ve vyhlášce i červeném seznamu hub," uvedl botanik Radomír Němec.

Na Znojemsku byla tato houba poprvé zdokumentována jedním ze zakladatelů národního parku Jaroslavem Krejčím už v roce 1975 v lese Hója u Božic. Pak ji v regionu 40 let nikdo nenalezl. Až v roce 2016 ji mykologové našli v okolí Jaroslavic a letos na území národního parku, kde dosud nikdy zaznamenána nebyla.

Zajímavé podle Němce je, že je to jediný druh muchomůrky v tuzemsku, který nevyhledává soužití s kořeny stromů a keřů. "Je možné ji nalézt zejména na člověkem ovlivněných stanovištích, jako jsou například okraje vinic, obcí nebo pastvin od konce jara do podzimu," uvedl Němec.

Muchomůrka nese jméno italského doktora a mykologa Carla Vittadiniho (1800-1865), který se muchomůrkami rodem Amanita zabýval.

Relativně suché Podyjí je pro houby velice rozmanitou základnou, jen v národním parku jich odborníci napočítali okolo 1400 druhů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist