https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-loni-odlovili-o-ctvrtinu-mene-divocaku-ukazuji-predbezne-udaje-veterinaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci loni odlovili o čtvrtinu méně divočáků, ukazují předběžné údaje veterinářů

8.2.2021 14:51 | PRAHA (ČTK)
"Zvěř se více skrývá, proto je složitější ji ulovit. Rok 2020 byl také tzv. semenným rokem dubu a buku. To znamená, že se urodilo velké množství přirozené potravy, a zvěř tak nebyla tolik přitahována k mysliveckým vnadištím," uvedl Waic.
"Zvěř se více skrývá, proto je složitější ji ulovit. Rok 2020 byl také tzv. semenným rokem dubu a buku. To znamená, že se urodilo velké množství přirozené potravy, a zvěř tak nebyla tolik přitahována k mysliveckým vnadištím," uvedl Waic.
Myslivci loni podle předběžných údajů Státní veterinární správy ulovili 181 894 divočáků, meziročně o 23,6 procenta méně. Oficiální čísla budou mít myslivci v dubnu, po skončení takzvaného mysliveckého roku, za který se vedou statistiky. Veterináři nemají přímo statistiku odstřelených prasat, ale jen počtů vzorků, které jim povinně lovci posílají na vyšetření kvůli parazitu svalovci. Podle Vlastimila Waice z Českomoravské myslivecké jednoty měl pokles počtu odlovů několik důvodů, například kvůli koronaviru míří do přírody velké množství lidí, kteří zvěř ruší a mění tak její chování.
 

"Zvěř se více skrývá, proto je složitější ji ulovit. Rok 2020 byl také tzv. semenným rokem dubu a buku. To znamená, že se urodilo velké množství přirozené potravy, a zvěř tak nebyla tolik přitahována k mysliveckým vnadištím," uvedl Waic. Je podle něj také možné, že o rok dříve lovci ulovili tolik divočáků, že se jejich populace v lesích snížily. "Poslední možnost nám pomůže potvrdit myslivecká statistika, která za končící myslivecký rok vyjde zřejmě koncem léta," dodal.

Stát loni v listopadu oznámil, že chce kvůli riziku šíření afrického moru prasat zvýšit odstřely divočáků na severu republiky u hranic s Polskem a Německem. Zóna intenzivního lovu byla od 16. listopadu vyhlášená ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji u hranic s Polskem a ve Šluknovském výběžku v Ústeckém kraji u hranic s Německem. Oblast je ze severu ohraničena státní hranicí a ve vnitrozemí ji podle ministerstva vymezují silnice mezi Harrachovem a Hřenskem, které vedou přes Tanvald, Jablonec nad Nisou, Liberec, Jablonné v Podještědí, Nový Bor, Děčín a Hřensko.

Motivovat lovce k posílení lovu má v této oblasti nově zavedená odměna 2000 korun za ulovený kus. K důslednějšímu vyhledávání uhynulých zvířat a jejich včasnému odklízení má zase přispět zvýšení nálezného ve vytyčeném prostoru na 3000 korun za kus. Ve zbytku Česka činí nálezné 2000 korun za divočáka. Stát také kvůli tomu nechal otevřené prodejny se střelivem, ačkoliv jiné obchody s výjimkou potravin musely mít kvůli epidemické situaci ohledně koronaviru zavřeno.

Podle veterinárních údajů se od loňského 12. listopadu do 26. ledna právě v Ústeckém a Libereckém kraji počet odstřelených prasat meziročně snížil z 11.071 na 6375. Divoká prasata kromě možných škod ze šíření afrického moru prasat působí podle starších odhadů ministerstva každoročně miliardové škody v zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.2.2021 16:14
Pokud budou následující zimy jako je ta současná, tak to pomůže snižování stavů černé zvěře. Divočáci, vedoucí bachyně, jsou chytré.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

9.2.2021 00:06 Reaguje na smějící se bestie
Zatím ještě zima nějak zvláštní nebyla.
A když budou mít hlad, zaskočí do nějaké obce se podívat, co lidi mají v popelnicích.
Odpovědět
Hu

Hunter

8.2.2021 16:17
Pokles se dal čekat po předchozích rekordních odstřelech, to je celkem normální.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

8.2.2021 17:55
Kvůli coroně bylo také mnohem méně naháněk.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2021 19:51
Plné lesy lidí, zvěř ve stresu a strach lovců postřelit lidi chodící i
tam, kam nikdy nechodili. I pozdě večer vidím lidi s "poslušnými" volně
pobíhajícími psy chodícími lesem a vyplašenou zvěř až v ulicích obce.
Když jim to člověk vytkne, tak prý jejich psi nikoho neplaší a ani ty
jejich čelovky. Ať už raději jedou lyžovat a chodit se psy po CHKO.
Jinak známý předloni revír od černé vyluxoval a loni neměl ani co
střílet. Snad mu zase přijdou od sousedů z Polska.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

9.2.2021 00:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak ať zkusí své dovednosti nabídnout obcím středních Čech. Tam jim chodí po návsi a dělají si prču i ze zastupitelů obcí. A pokud tam mají městskou, tak ta je raději zamčená ve služebně, než aby divokým čuníkům domluvila, že rýt se má v panským, a ne v obecním.
Odpovědět
JL

Josef Linhart

10.2.2021 12:54
Zemědělec neseje 150-200ha kukuřice nebo jiné vydatné stravy pro prasata,polovičkou pole jde potok a před sklizní se diví,že má čtvrtku sežranou.Plodina bývá nasetá až k lesu.Samozřejmě požaduje po myslivcích náhradu škody.Často jdou plodiny jako kukuřice nebo pšenice do bioplynek,řepka na biopaliva a tak vůbec.Dotace mají na pole ale i na bioplynky a vůbec už nevím na co všechno.Dotace platí vlastně ti co platí daně.Takže daňoví poplatníci.A ti se potom diví,jak se zdražuje.A vůbec jim nedojde co se tady děje.Kolikrát už mně napadlo,že by jsme mněli všichni myslivci zavřít na pár roků flinty do trezorů a nechat tomu volný průběh.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2021 17:36 Reaguje na Josef Linhart
Dobrý nápad. To by se snad zastánci samoregulace z těch svých bludů
vzpamatovali a zbytek národa by jim nakopal zadky. Pro přírodu by
to už byl poslední hřebíček do rakve, protože by tu byl takový rozvoj černé a škodné, že by se lišky toulaly po městech a divočáci taky. Zatím je to spíše zatím rarita, ale v Berlíně už realita všedních dnů. Německo náš vzor se všemi jejich kravinami!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist