https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivec-trofeje-nejsou-jen-pamatkou-na-lov-vypovidaji-take-o-stavu-zvere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trofeje nejsou jen památkou na lov, vypovídají také o stavu zvěře

4.4.2022 01:39 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Chovatelská výstava trofejí myslivců z Brna a Brněnska doplňuje lesnické a myslivecké expozice na veletrhu Silva Regina na brněnském výstavišti. Vystavené trofeje pocházejí pouze ze zvěře ulovené v loňském roce. Předseda okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeněk Živěla ČTK řekl, že nejde pouze o památku na lov, ale také o hmatatelný doklad stavu zvěře, která na konkrétním území žije.
 

"Není žádná povinnost, aby lovec odevzdal trofej na chovatelskou přehlídku. Ale je to užitečné pro honební spolky, aby mohly porovnat zvěř, která se vyskytuje v jejich teritoriu. To, jak se zvěři daří, se samozřejmě projeví i na trofejích, projevuje se na ní takzvaný vitalita zvěře. Jednoduše řečeno, poznáte, jak dobře živená je zvěř na určitém území," řekl Živěla.

Každý honitba má pro daný rok stanovený povinný odlov zvěře, který určí počet kusů, lovec pak rozhoduje, který kus odloví a který nechá z chovatelských důvodů.

Chovatelské záměry ale někdy zhatí i autonehody nebo pytláci. Ti škodí ve všech revírech a neohlížejí se na sezonu nebo naopak čas hájení zvěře, i v době, kdy se rodí mláďata. "Je to organizovaná aktivita, v posledních letech se hodně rozmohlo lovení z auta. Pytláci navíc rádi loví v oborách, kde zvěř nemá kam utéct. Na volném trhu je dostupné špičkové vybavení, takže často jsou vybaveni přístroji pro noční vidění, termovizí i tlumiči výstřelů," dodal Živěla.

Pytláci své úlovky pravděpodobně prodávají do restaurací, kde je zvěřina žádaným masem. Prodejní cena zvěřiny je vysoká, i když od myslivců ji nákupčí vykupují za poměrně nízké ceny. Někteří pytláci dokonce loví takzvanými chladnými zbraněmi - tedy pomocí luků nebo kuší. Do nich je možné koupit lovecké šípy, které jsou stejně ničivé jako výstřel ze střelné zbraně.

Veletrhy Silva Regina a Biomasa pokračují na brněnském výstavišti až do středy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

4.4.2022 15:13
Je to tak. Myslivci dokladují stav zvěře. Škoda, že něco podobného nedokladují ekologisti. Ono už není pomalu ani co. Zejména obojživelníci a plazi vymizely, takže se dá dokladovat pouze množství polí s energetickými plodinami, jejichž pěstování devastuje zbytečně ornou půdu a přírodu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.4.2022 18:07 Reaguje na Michal Ukropec
A bude hůře. Bez fosilního plynu budou mít bioplynky zelenou a do
nafty budou lít řepkový olej prodejci i bez nařízení, protože při
těch cenách paliv se to vyplatí. Jen nevím, co na těch polích za
pár let bez hnoje a průmyslových hnojiv vyroste. I toto je ta
slavná ekologie, která v zájmu záchrany Světa ničí naši přírodu.
No a to pytláctví bude při zvyšujících se cenách za maso dobrým
kšeftem a brzo bude pláč nikoliv po snižování, ale po záchraně spárkaté zvěře. Snad pouze ubude srážek se zvěří, když půjde
polovina aut do šrotu a nebo budou užívána pouze na nutné cesty.
Jinak je nádhera vidět shozy a trofej jelena za jeho celý život,
jak se vyvíjel, až dosáhl chovného vrcholu. Bohužel tak ucelenou
poučnou sbírku se podaří vytvořit pouze v oborách a farmových
chovech. To pak i laik pochopí, čemu se říká šlechtění a lov za
účelem dosažení co nejzdravější a nejhodnotnější populace zvěře.
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.4.2022 17:23
Do článku o chovatelské přehlídce namontují pytlactví bla,bla,bla jablka hrušky.Na urovní blesku neebo Aha.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist