https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-nazory-ochrancu-zvirat-zname-ve-skupine-je-nepotrebujeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe: Názory ochránců zvířat známe, ve skupině je nepotřebujeme

7.12.2018 12:37 | PRAHA (ČTK)
Názory ochránců zvířat jsou ministerstvu zemědělství známé, proto je do pracovní skupině k zákazu drezury zvířat v cirkusech nepřizvalo. Členství ve skupině není nárokové, sdělil dnes mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Aktivisté například ze Svobody zvířat si ve čtvrtek na nepřizvání stěžovali v otevřeném dopisu ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (za ČSSD).
 

"Členství v pracovní skupině není nárokové. Širší názorovou platformu v této oblasti v pracovní skupině reprezentuje Ústřední komise pro ochranu zvířat, která je poradním orgánem ministra zemědělství a je složena z odborníků, kteří se zabývají ochranou nebo chovem zvířat. Neexistuje důvod ani povinnost zařazovat do této skupiny další konkrétní subjekty," sdělil ČTK mluvčí.

Podle něj se navíc Svoboda zvířat mýlí v tom, že stát protěžuje některou stranu. "Ve znění novely zákona na ochranu zvířat, které bylo odesláno do meziresortního připomínkového řízení, nebyl zákaz nebo omezení drezúry zvířat v cirkusech obsažen. Zástupci cirkusů se proto k této problematice neměli možnost vyjádřit, jak mylně uvádí Svoboda zvířat. Ministerstvo zemědělství se začalo problematikou zákazu nebo omezení drezúry zvířat v cirkusech zabývat v rámci vypořádání připomínek uplatněných v meziresortním připomínkovém řízení," dodal Bílý.

Ministerstvo zemědělství nedávno navrhlo zákaz drezury a vystupování zvířat. Obsahuje ho novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, jež prošla meziresortním připomínkovým řízením. Úřad zároveň založil pracovní skupinu, jež má rozhodnout o podmínkách zákazu. Součástí by měli být zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí, Ústřední komise pro ochranu zvířat, Státní veterinární správy, vybraných chovatelských svazů a cirkusů.

Zástupci největších cirkusů se v návaznosti na to spojili a žádali diskusi. Podle provozovatelů úřad návrh oznámil bez empirické studie, výzkumu či sběru dat v terénu. Cirkusy předem žádné indicie o chystané novele zákona na ochranu zvířat proti týrání neměly.

Už dříve předali aktivisté ministerstvu petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech, pod kterou se podepsalo 14.000 lidí. Zhruba stovka lidí také například na začátku října demonstrovala u vchodu do cirkusu Berousek na pražské Letenské pláni a na konci října u cirkusu Bob Navarro King. Nelíbilo se jim zacházení se zvířaty v podobných zařízeních.

Téma vyhrotila kauza nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl letos v červenci. V případu jsou tři obvinění, mezi nimi je sedmašedesátiletý provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

8.12.2018 09:37
14000 bezcenných vymozkovanců prosazuje zákaz, proti kterému jsou miliony lidí. "Liberální demokracie" v praxi.
Pokud to bude v parlamentu odmáváno, nikdy nebudu volit žádnou ze stran, jejíž poslanci pro to zvednou ruku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist