https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-poskytuje-dotaci-na-ochranu-zvere-pri-seceni-luk-farmarum-hrozi-pokuta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství poskytuje dotaci na ochranu zvěře při sečení luk

26.5.2023 19:03 | PRAHA (ČTK)
Nekula vyzval zemědělce k tomu, aby byli ke zvěři ohleduplní. Ocenil také práci dobrovolníků, kteří každoročně při sečení procházejí pole a odhalují mláďata skrytá v porostech.
Nekula vyzval zemědělce k tomu, aby byli ke zvěři ohleduplní. Ocenil také práci dobrovolníků, kteří každoročně při sečení procházejí pole a odhalují mláďata skrytá v porostech.
Foto | Gunnar Creutz (Achird) / Wikimeda Commons
Ministerstvo zemědělství nabízí farmářům dotaci na odhalení zvířat, která se ukrývají na loukách a při sečení jim hrozí zranění nebo usmrcení. Každoročně se to týká hlavně srnčat. Zemědělci mohou získat až 48 000 korun na asistenční systém, který se umisťuje na žací lištu strojů a varuje obsluhu. Upozornilo také na to, že zemědělcům hrozí při sečení luk pokuta až 10 000 korun za nedbalost.
 

Zemědělci mohou o dotaci na asistenční systém žádat od srpna u Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), podpora je součástí nového období Společné zemědělské politiky EU.

"Jednoduchá metoda, jak zabránit zranění nebo usmrcení srnčat, je sklízet tak, aby zemědělský stroj vytlačil zvěř od středu na okraj pole. To ale není vždycky proveditelné," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Poukázal také na dotaci pro myslivce, kteří mohou získat 2000 korun na instalaci jednoho plašiče zvěře a 150 hektarů půdy.

Ministerstvo upozornilo na to, že podle zákona o myslivosti mají vlastníci nebo nájemci pozemků dbát na to, aby při sečení luk nebyla zraněna nebo usmrcena zvěř. Zemědělci mají povinnost práce nahlašovat myslivcům, jinak hrozí pokuta až 10 000 Kč. Stejnou sankci může dostat i myslivec, který neučiní vhodná opatření k záchraně zvěře.

Nekula vyzval zemědělce k tomu, aby byli ke zvěři ohleduplní. Ocenil také práci dobrovolníků, kteří každoročně při sečení procházejí pole a odhalují mláďata skrytá v porostech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

26.5.2023 19:28
"Jednoduchá metoda" je fejk, srnče se nikam nehne. Pokud asistenční systém funguje, a zachrání zajíčky a kolouchy, tak je to dobře. No chtěl bych to vidět ve skutečnosti.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.5.2023 08:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
A jak je to u těch, co berou dotace i na sečení a přitom mnohdy nesečou vůbec, nebo až mnohem později, kdy už jsou srnčata velká, takže utečou.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.5.2023 14:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je pravda, malé srnče by se muselo vzít, strčit do nějakého pytle a odnést. Ale jak ho přitom nekotaminovat člověčím pachem, aby ho matka neodmítla a jak zajistit, aby ho mimo tu louku matka našla, je otázka.
Opatření je vhodné hlavně pro dospělou zvěř, která se před člověkem zvedne a uteče, zatímco před strojem se snaží přikrčit a pak už utéct nestihne. Nebo starší mláďata.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.5.2023 13:19 Reaguje na Radim Polášek
Slušná traktorista místo s mládětem objede.

Ale záhy farmu potrestá ministerstvo zemědělství, že na louce v termínu má neposečená místa
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.5.2023 10:08
Takže se bude dotovat ochrana srnců a pak se bude dotovat jejich odstřel, aby neničili lesní porosty. Tenhle dotační parasystém se musí prostě začít velmi rychle likvidovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist