https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-zadatele-o-dotace-budou-mit-alternativu-k-prokazovani-prijmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe: Žadatelé o dotace budou mít alternativu k prokazování příjmů

13.2.2023 00:32 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prokazování statusu aktivního zemědělce pro žadatele o přímé zemědělské dotace nebude podle ministerstva zemědělství (MZe) znamenat velkou byrokratickou zátěž. Ministerstvo to uvedlo v reakci na dopis Asociace soukromého zemědělství ČR, která v něm upozorňovala na to, že část žadatelů bude muset status aktivního zemědělce dokládat. Podle ministerstva bude velkou část administrativy vykonávat Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).
 

Předseda asociace Jaroslav Šebek v dopise uvedl, že podle navrhovaných podmínek ministerstva budou muset status aktivního zemědělce někteří farmáři prokazovat pomocí auditu. Ten má doložit, že jejich příjmy ze zemědělské činnosti tvoří alespoň 30 procent jejich příjmů za poslední účetní období.

Ministerstvo uvedlo, že způsob prokazování podmínky se aktuálně řeší v diskusi se SZIF a na základě dřívějších připomínek asociace byla doplněna možnost prokázat příjmy nejen zprávou auditora, ale i doložením účetních dokladů. Upozorňuje také na to, že není nutné dokládat veškeré příjmy, ale pouze takové doklady, které prokáží podíl minimální zemědělské výroby ve výši 30 procent příjmů za předchozí účetní období.

Podle ministerstva se tato povinnost bude týkat 3455 žadatelů o dotace. Uvedlo, že prokázání statusu aktivního zemědělce je z pohledu EU podmínkou způsobilosti k čerpání dotací. Pokud to stát není schopen zajistit například z daňového přiznání nebo obchodního rejstříku zbývá možnost auditu nebo kontrola účetních dokladů. "Obojí je možné a žadatele si může zvolit jednu z těchto variant," uvedl resort.

Asociace v dopise ministerstvu napsala, že i možnost odevzdání dokladů přináší další byrokracii pro zemědělce, kteří budou muset skenovat velké množství dokladů o prodeji komodit nebo dalších dokladů.

Šebek také uvedl, že náklady na provedení případného auditu mohou být v řádech tisíců až desetitisíců korun, přitom příjmy ze zemědělství tvoří mnohdy 100 procent veškerých příjmů podniků, které chtějí žádat o dotace. Podle asociace také mezi farmáři panují obavy, že v regionech nebude dostatečná kapacita auditorů, kteří by takové množství agendy zvládli zpracovat.

Ministerstvo reagovalo, že SZIF pravidelně komunikuje s Komorou auditorů ČR a nemá žádné indicie, že by byl nedostatek auditorů na trhu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

13.2.2023 10:56
"Doplněna možnost prokázat příjmy nejen zprávou auditora, ale i doložením účetních dokladů. Upozorňuje také na to, že není nutné dokládat veškeré příjmy, ale pouze takové doklady, které prokáží podíl minimální zemědělské výroby ve výši 30 procent příjmů za předchozí účetní období".
Tak nevím, jestli se mám smát nebo brečet. Co dalšího podle ministerského úředníka NENÍ byrokracie? A co je ministerskému úředníkovi do obsahu účetních dokladů podnikatele? SZIF je součástí FÚ, že si nárokuje podrobnou znalost účetních dokladů? To se mi snad zdá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist