https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-zalozi-skupinu-rozhodne-o-podobe-zakazu-drezury-v-cirkusech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe založí skupinu, rozhodne o podobě zákazu drezury v cirkusech

23.10.2018 15:33 | PRAHA (ČTK)
Na problematiku chovu zvířat v cirkusech se v poslední době poukazuje. Zhruba před dvěma týdny předali aktivisté resortu petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech, pod kterou se podepsalo 14.000 lidí. Ilustrační snímek.
Na problematiku chovu zvířat v cirkusech se v poslední době poukazuje. Zhruba před dvěma týdny předali aktivisté resortu petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech, pod kterou se podepsalo 14.000 lidí. Ilustrační snímek.
Ministerstvo zemědělství (MZe) založí pracovní skupinu, jež rozhodne o podmínkách chystaného zákazu drezury zvířat v cirkusech. V pátek přitom resort uvedl, že navrhuje úplný zákaz drezury a vystupování zvířat s tím, že jej obsahuje novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která prošla meziresortním připomínkovým řízením. Úřad v dnešní tiskové zprávě uvedl, že vyřizuje 300 stran připomínek k zákonu. Jejich vypořádání včetně projednání skupinou a předložení návrhu na vládu MZe předpokládá zhruba do tří měsíců.
 

Ministr zemědělství Miroslav Toman se rozhodl skupinu založit, protože podle něj bude správné vypořádání připomínek vyžadovat čas a odbornou platformu lidí z různých oblastí. Na drezuru zvířat v cirkusech podle něj panují ve společnosti i mezi odborníky protichůdné názory. V pracovní skupině by měli být například zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí, Ústřední komise pro ochranu zvířat, Státní veterinární správy, vybraných chovatelských svazů a cirkusů.

Na problematiku chovu zvířat v cirkusech se v poslední době poukazuje. Zhruba před dvěma týdny předali aktivisté resortu petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech, pod kterou se podepsalo 14.000 lidí. Zhruba stovka lidí také na začátku října demonstrovala u vchodu do cirkusu Berousek na pražské Letenské pláni. Nelíbilo se jim zacházení se zvířaty v podobných zařízeních. Akci svolala organizace Hlasy zvířat.

Navrhované opatření vnímá majitel Národního cirkusu Original Berousek Jiří Berousek starší jako omezování podnikání. Řekl to v pátek ČTK. Drezúra zvířat podle něj provází lidi po staletí a rodiče s dětmi do cirkusu chodí především na zvířata, která třeba mnoho dětí dnes odnikud jinud ani nezná. "Když se to stane, přijedeme se všemi lvy a tygry na Václavák nebo na ministerstvo zemědělství a všechny je tam vypustíme," uvedl Berousek. Na webu petice24.com je také petice Záchrana cirkusů se zvířaty, kterou dosud podepsalo téměř 600 lidí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) také v pátek ČTK sdělil, že právě jeho resort se o tuto změnu zasadil. Ministerstvo zemědělství si ale stálo za tím, že jde o jeho novelu a jeho vypořádávání připomínek z ostatních resortů.

Podle webové stránky českých cirkusů působilo před několika lety v tuzemsku 17 cirkusů včetně slavného Cirkusu Humberto a dalších dvou společností, které také nesou jméno Berousek stejně jako Národní cirkus Original Berousek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist