https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-chce-posilit-ochranu-stromu-v-ulicich.maji-mit-sva-ochranna-pasma-podobne-jako-podzemni-site
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP chce posílit ochranu stromů v ulicích. Mají mít svá ochranná pásma podobně jako podzemní sítě

2.11.2023 19:54 | PRAHA (ČTK)
Městská zeleň, především pak vzrostlé stromy, jsou podle MŽP důležité pro zajištění stínu a ochlazování prostředí v horkých dnech. Také zachytávají prach a tlumí hluk.
Městská zeleň, především pak vzrostlé stromy, jsou podle MŽP důležité pro zajištění stínu a ochlazování prostředí v horkých dnech. Také zachytávají prach a tlumí hluk.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Stromy by měly mít stejně jako vodovody, kanalizace nebo elektrické a optické kabely své ochranné pásmo. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) mají stromořadí ve městech nenahraditelnou hodnotu. Ochranu stromů chce ministerstvo životního prostředí (MŽP) zavést v rámci připravované novely zákona o ochraně přírody a krajiny, záměr nyní projednává se zainteresovanými partnery.
 

"Je nepřijatelné, že stromy kácíme a nesázíme za ně nové. Živá zeleň pomáhá městům a jejich obyvatelům za jakéhokoli počasí, samozřejmě nejvíce v době veder. Proto pracujeme na tom, aby se to změnilo, což je vzhledem ke klimatickým změnám stále naléhavější. Města musí být i v budoucnu příjemná pro žití. To je důvod, proč stromořadí musí mít ochranné pásmo stejně jako elektřina, vodovod nebo plynovod," řekl Hladík. Stromy a stromořadí podle něj mají mít stejnou ochranu jako jiná infrastruktura.

Městská zeleň, především pak vzrostlé stromy, jsou podle MŽP důležité pro zajištění stínu a ochlazování prostředí v horkých dnech. Také zachytávají prach a tlumí hluk. Ministerstvo chce připravovanou novelou posílit kompetence obcí jako správců zeleně, aby měly možnost pečovat o stromy především tam, kde přinášejí největší užitek.

Podle ministerstva se stává, že bez vědomí obcí jsou kolem stromů neodborně prováděné výkopy, které narušují kořenový systém stromů. Ty pak začnou postupně odumírat zevnitř a stanou se pro své okolí nebezpečnými. Zásahy do ochranného pásma stromořadí na veřejných prostranstvích by tedy do budoucna byly možné pouze se souhlasem a za podmínek stanovených obcí.

Společně s vyšší ochranou uličních stromořadí chce ministerstvo zavést také transparentní pravidla kompenzací za kácení stromů pro stavebníky. Cílem je motivovat je k tomu, aby zvažovali rozsah kácení a případně vysadili v okolí stavy náhradní výsadby.

"V rozhodování o kácení stromořadí by podle chystané novely měla být zachována jednoduchá hierarchie priorit. V první řadě by měla být stromořadí zachována a nekácena, pokud to nelze, pak by měly být stromy s náležitou péčí nahrazovány v daném místě, případně v jiné vhodné lokalitě. V nejzazším případě budou moci stavebníci kompenzaci za pokácené dřeviny poslat do speciálního fondu obce. Vybrané peníze budou obce moci použít na zajištění péče o stávající stromy či novou výsadbu,“ řekl Hladík. Podobný systém podle něj funguje například v Rakousku.

Návrh změn nyní ministerstvo konzultuje s odborníky, zástupci hospodařících subjektů i dotčenými resorty. Oficiální projednávání chce zahájit během podzimu tak, aby mohl být návrh změn v prvním pololetí roku 2024 předložen vládě a následně Poslanecké sněmovně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Jeřábek

2.11.2023 21:25
Už dnes ale stromy mají ochranné pásmo, které je dané Standardy AOPK.
Jen to není dané zákonem, ale nechá se s tím celkem dobře pracovat.
Zásadou té ochrany je, že v tom pásmu se nemá pracovat stavební technikou (výkop speciální technikou a nebo ručně, případně protlak), a nemá tam se pohybovat těžká technika bez roznášecích vrstev a musí být zajištěna ochrana kmenů a větví před poškozením.
Problém ale je, co v městech, kde jsou prakticky všude pod zemí inženýrské sítě, a ve své podstatě stromy do nich zasahují.
Snad výsadby do speciálních košů, ochrana sítí speciálními chráničkami apod.
Nevím proto, zda to dávat do zákona a nebo naopak se zasadit o zavedení ochrany dřevin do strojnických zkoušek (bagristé apod. nic nevědí), do zkoušek plynařů, elektrikářů, vodařů apod., stavebních úřadů, aby stavbu bez stanoviska a opatření na ochranu dřevin nepovolily atd.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.11.2023 04:41
Jak sázet stromy ve městech v ulicích, by se měli poučit v Kodani, ale to zde neprojde.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist