https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-do-konce-roku-2021-proplatilo-v-programu-nova-zelena-usporam-13-5-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP do konce roku 2021 proplatilo v programu Nová zelená úsporám 13,5 miliardy korun

12.5.2022 00:50 | PRAHA (ČTK)
Z programu mohou lidé čerpat dotaci na projekty snižování energetické náročnosti obytných budov, výstavbu či nákup domů s velmi nízkou energetickou náročností nebo šetrné způsoby vytápění a pořízení technologií obnovitelných zdrojů energie (OZE) do domů.
Z programu mohou lidé čerpat dotaci na projekty snižování energetické náročnosti obytných budov, výstavbu či nákup domů s velmi nízkou energetickou náročností nebo šetrné způsoby vytápění a pořízení technologií obnovitelných zdrojů energie (OZE) do domů.
Ministerstvo životního prostředí z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) do konce loňského roku proplatilo 58 712 žádostí za 13,48 miliardy korun. V programu, který byl spuštěn v roce 2014, přispívá lidem například na projekty snižování energetické náročnosti budov a pořízení obnovitelných zdrojů energie. Program administruje Státní fond životního prostředí ČR.
 
V programu Nová zelená úsporám bylo ke konci loňského roku 74 785 aktivních žádostí za 20,67 miliardy korun. "Jedná se o žádosti v různém stavu administrace, tj. až po proplacené," vysvětlila Pospíšilová. Z porovnání se staršími údaji pak vyplývá, že během loňska bylo proplaceno 13 473 žádostí za 3,5 miliardy korun.

Podle resortu celková evidence proplacených žádostí vykazuje úsporu v konečné spotřebě energie 5,52 petajoulu (PJ) a snížení emisí oxidu uhličitého o 905 300 tun za rok. Po budoucí realizaci všech opatření podle nyní aktivních žádostí v programu pak lze podle MŽP předpokládat dosažení úspor v konečné spotřebě energie zhruba 8,7 PJ a snížení emisí oxidu uhličitého o 1 428 500 tun za rok.

V programovém období 2021 až 2030 má být NZÚ v prvních letech financována z Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility) v Národním plánu obnovy, a to celkovou částkou 19 miliard korun. Od roku 2026 pak do programu budou plynout peníze z podílu prodeje tzv. emisních povolenek ve výši čtyř miliard korun ročně. Část peněz z výnosu z aukcí emisních povolenek financovala NZÚ i v minulosti, k dalším zdrojům patřily i veřejné a jiné prostředky.

"Velmi citlivě vnímáme současnou energetickou krizi a potřeby domácností ohrožených energetickou chudobu, proto již s výhledem na topnou sezónu 2022/23 budeme žádat o navýšení rozpočtu MŽP právě pro Novou zelenou úsporám a připravovanou Novou zelenou úsporám Light o 1,8 miliardy korun ještě pro tento rok a pro rok 2023 o čtyři miliardy korun," napsala pak ČTK k dalšímu financování programu ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Z programu mohou lidé čerpat dotaci na projekty snižování energetické náročnosti obytných budov, výstavbu či nákup domů s velmi nízkou energetickou náročností nebo šetrné způsoby vytápění a pořízení technologií obnovitelných zdrojů energie (OZE) do domů. Od loňska si lze v programu požádat i o příspěvek na akumulační nádrže pro zachycení dešťové vody či využívání odpadní vody. Z NZÚ jsou od podzimu vypláceny také kotlíkové dotace domácnostem s běžnými příjmy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist