https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-navrhne-vyhlaseni-dvou-novych-narodnich-prirodnich-pamatek-v-brdech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP navrhne vyhlášení dvou nových národních přírodních památek v Brdech

15.10.2024 19:43 (ČTK)
Místo nejkrásnějšího rozhledu v CHKO Brdy - vrchní bunkr na dopadové ploše Jordán.
Místo nejkrásnějšího rozhledu v CHKO Brdy - vrchní bunkr na dopadové ploše Jordán.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bohumil Fišer / Správa CHKO Brdy
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) předloží na jednání vlády návrhy na vyhlášení dvou nových národních přírodních památek Tok a Jordán, které se nacházejí v oblasti Brd ve Středočeském kraji.
 
Cílem obou vyhlášek je zajistit ochranu cenných přírodních území, která zahrnují mokřadní ekosystémy, horská vřesoviště, lesní ekosystémy a paleontologicky významné útvary. Tento krok naplňuje závazky vyplývající z národní i evropské legislativy o ochraně přírody a krajiny.

Národní přírodní památka Tok se má rozkládat na přibližně 407 hektarech území obce Obecnice. To se vyznačuje především mozaikou podhorských vřesovišť a rašelinišť, která představují přírodní rozmanitost střední Evropy. Tok je rovněž důležitou lokalitou pro vědecký výzkum, zejména kvůli výskytu geomorfologických a paleontologických jevů vzniklých za doby ledové. Příkladem jsou skalní výchozy křemenných slepenců a tůně způsobené táním podzemního ledu.

Národní přírodní památka Jordán by se rozkládala na území obcí Obecnice, Malá Víska a Zaječov. Území Jordán je známé svými travinnými ekosystémy nížinných a horských vřesovišť, mokřadními slatinnými a přechodovými rašeliništi a lesními ekosystémy smrčin a rašelinných lesů. Díky tomu má Jordán podle ministerstva nejen národní, ale také mezinárodní ekologický, vědecký a estetický význam.

Ministerstvo navrhuje pro Jordán stanovit bližší ochranné podmínky, které by zahrnovaly i ochranné pásmo vymezené v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny. Tato opatření mají zajistit udržení přirozených procesů v oblasti, která čelí rostoucím ekologickým tlakům.

Odhadované náklady na péči o území Tok v rámci plánu platného na devět let činí přibližně 7,5 milionu korun, přičemž budou využity jak národní, tak evropské dotační programy. Péče o území Jordán dosahuje za stejnou dobu osm milionů korun. Součástí plánované péče je například odstranění náletových dřevin a revitalizace rašelinišť.

Vyhlášení národních přírodních památek Tok a Jordán posiluje snahy České republiky o ochranu přírodních hodnot a splňuje závazky vyplývající z evropské směrnice o ochraně přírodních stanovišť a druhů. Ochrana těchto území přispěje k zachování jedinečné biodiverzity pro budoucí generace.

Ochrana přírody má v českém právním řádu několik stupňů. Vedle národních parků a chráněných krajinných oblastní, které se vztahují na celostátně významná území s větší rozlohou, existují také menší chráněná území s lokálním významem. Jejich prvním stupněm je přírodní památka, následuje národní přírodní památka, přírodní rezervace a národní přírodní rezervace.

V Česku se nachází aktuálně 125 národních přírodních památek, patří mezi ně například Barrandovské skály, Jánský Vrch, Pravčická brána, Venušiny misky nebo Zlatý vrch.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.10.2024 20:57
Přírodní památka je lepší než drátem do oka. Ale není to ono. Chce to Národní park, ale nikoli bezzásahový (eufemismus=přírodě blízký), ale vedený metodou historického vývoje královských, posléze knížecích lesních.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist