https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-nema-vyhrady-k-tezbe-hald-u-pribrami-odpurci-podaji-rozklad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP nemá výhrady k těžbě hald u Příbrami, odpůrci podají rozklad

16.10.2020 11:29 | PŘÍBRAM (ČTK)
Lešetice, pohled na haldu u šachty č. 15 Příbram-Brod
Lešetice, pohled na haldu u šachty č. 15 Příbram-Brod
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nemá výhrady k plánované těžbě kameniva z hald v bývalém příbramském uranovém revíru. Ve zjišťovacích řízeních k procesu EIA dospělo k závěru, že těžba nebude mít významný vliv na životní prostředí. Odpůrci s takovým závěrem nesouhlasí a chtějí proti němu podat rozklad. O likvidaci uranových hald se jedná už delší dobu, záměr má své kritiky i stoupence.
 

Na ministerstvu se uskutečnila dvě zjišťovací řízení k posouzení vlivu na životní prostředí, jedno se týkalo odvalu šachty číslo 15 a druhé odvalů šachet 11 a 19. Podle ministerstva tyto záměry nemají významný vliv na životní prostředí a nebudou dále posuzovány podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, sdělila dnes ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP.

U všech vlivů na životní prostředí podle ní vzali v potaz velikost, prostorový rozsah, povahu, intenzitu i dobu trvání, stejně jako kumulaci s vlivy jiných záměrů na životní prostředí a veřejné zdraví. "V obou případech byly vyhodnoceny jako málo významné," dodala Pospíšilová.

Starosta Petrovic a nový senátor za Příbramsko Petr Štěpánek (STAN), jeden z autorů petice pro těžbě hald, s takovým závěrem nesouhlasí. Zásadní námitky odpůrců podle něj nebyly zohledněny. Ve zprávě předložené k posouzení je například uvedeno, že se na daném území nenacházejí žádné chráněné rostliny a živočichové, což podle Štěpánka není pravda. Kromě toho se bagatelizovaly vlivy nákladní dopravy, míní.

"Zkontaktoval jsem se s obcemi, kterých se dotýká, a budeme společně připravovat rozklad na toto rozhodnutí," řekl Štěpánek ČTK. Obce by se podle něj měly spojit a hlavním, kdo vše povede, má být město Příbram.

Příbramská radnice potvrdila, že rozklad již připravuje a poputuje na ministerstvo. "Při vyhodnocování materiálů, které jsme obdrželi od ministerstva životního prostředí, bohužel zjišťujeme, že některé naše požadavky založené na vyjádření odborníků nebyly reflektovány. Z tohoto důvodu se město Příbram připojí k dalším obcím a proti tomuto rozhodnutí podá rozklad," uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO). Město už dříve požadovalo podrobné prozkoumání vlivu hluku a vibrací na zdraví obyvatel a vlivu zvýšené dopravní zátěže. Na základě výsledků expertiz chtělo upravit vlastní stanovisko k záměru.

Kritici doporučují nechat odvaly v nynějším stavu. Stoupenci poukazují na to, že se díky odtěžení v okolí sníží radonová zátěž. Příbramské odvaly představují podle dřívějšího vyjádření zástupců státního podniku Diamo ekologickou zátěž se středním rizikem, což znamená, že se s nimi musí něco udělat. Příbramské uranové ložisko se rozkládá od Kamenné po Dubenec. Rozlohu má 52 kilometrů čtverečních, délku téměř 25 kilometrů a šířku až čtyři kilometry.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan  Knap

Jan Knap

16.10.2020 12:06
Ministerstvo životního prostředí ?? Ten název je výsměch. Toto ministerstvo v současné podobě a pod vedením současného ministra postrádá smysl a je na dvě věci. Petrův Zdar
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.10.2020 13:30
Takže někdo chce zpracovat odpad a je to špatně.
Odpovědět
Va

Vašek

16.10.2020 15:44 Reaguje na Viktor Šedivý
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/220562248410024-s-haldami-nehybat/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist