https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-prida-kvuli-suchu-stovky-milionu-na-destovku-i-vysadbu-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP přidá kvůli suchu stovky milionů na Dešťovku i výsadbu stromů

29.4.2020 00:30 (ČTK)
Nově přidá 100 milionů korun na program malá Dešťovka a stejnou částku na výsadbu stromů. / Ilustrační foto
Nově přidá 100 milionů korun na program malá Dešťovka a stejnou částku na výsadbu stromů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Benjamin Nuß / Wikimedia Commons
Ministerstvo životního prostředí jedná s ministerstvem financí o poskytnutí dalších 3,5 miliardy korun na boj se suchem. Nově přidá 100 milionů korun na program malá Dešťovka a stejnou částku na výsadbu stromů. Zvýší také podporu na přípravu zelených střech. Na dnešní tiskové konferenci k problematice sucha to uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

"Chceme navýšit alokace malé Dešťovky pro občany o 100 milionů korun," uvedl ministr. Program slouží pro pořízení nádrží, které mohou v domácnostech pomoci zadržet a následně využít dešťovou vodu. Brabec zdůraznil, že je v současnosti důležité využít veškerou vodu, která "tady spadne".

MŽP dnes také oznámilo, že přidá další peníze na výsadbu stromů, kterých se dříve zavázalo vysadit deset milionů. Zvedne také podporu pro přípravu zelených střech z 500 korun na metr čtvereční na 800 korun.

Brabec řekl, že jeho úřad jedná s ministerstvem financí o poskytnutí dalších 3,5 miliardy Kč na boj se suchem. Na 12. května svolal Národní koalici pro boj se suchem. Má řešit připravenost na možný krizový stav zásobování pitnou vodou v různých regionech.

Ministr uvedl, že jsou letos otevřeny výzvy za 2,5 miliardy korun. Míří například na posílení a obnovu přirozených funkcí krajiny, péči o zdroje pitné vody či vodohospodářské projekty. Podle Brabce bude na vodohospodářské projekty měst a obcí zaměřena i výzva, kterou chce MŽP vyhlásit v květnu a pokryje ji 500 miliony korun. Resort podle něj také projednává s Evropskou komisí možnost navýšení financí v Operačním programu Životní prostředí.

Podle nedávné analýzy vědců projektu Interscuho je současná epizoda sucha od roku 2015 nejhorší za posledních 500 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jaroslav Olšanský

29.4.2020 15:18
Malá dešťovka je další velký švindl. Lidi si potřebné nádrže dávno nakoupili za své, protože na vládní peníze většina z nich nedosáhla. Stejně tak rychle vystřízlivěli s humbukem kolem splachovaní WC. A sázení stromů v období sucha je opravdu majstrštyk!

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist