https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-pripravuje-rozsireni-dotaci-na-energeticke-uspory-i-na-bytove-domy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP připravuje rozšíření dotací na energetické úspory i na bytové domy

21.2.2023 01:28 | PRAHA (ČTK)
Podporu chce ministerstvo nově rozšířit o investice do bytových domů nebo možnost přechodu z plynových zdrojů na obnovitelné zdroje energie.
Podporu chce ministerstvo nově rozšířit o investice do bytových domů nebo možnost přechodu z plynových zdrojů na obnovitelné zdroje energie.
Ministerstvo životního prostředí připravuje rozšíření podmínek dotačního programu na podporu energetických úspor Nová zelená úsporám. Podporu chce rozšířit o investice do bytových domů, možnost přechodu z plynových zdrojů na obnovitelné zdroje energie nebo poskytnutí státních půjček pro investice. Na včerejší diskusi o energetických výzvách v Česku to uvedli ministr životního prostředí Marián Jurečka a jeho náměstek Petr Hladík.
 

Dotační program by se měl podle Hladíka změnit v několika parametrech. Nově by do něj měly být zařazeny především bytové domy, což navazuje na změny energetického zákona, které mají umožnit sdílení energie z obnovitelných zdrojů v rámci jednotlivých bytových jednotek. Další změnou by mělo být zaměření programu na podporu přechodu z plynových zdrojů na obnovitelné zdroje energie a také rozšíření některých podmínek pro podporu u fotovoltaických zařízení. Ministerstvo se podle Hladíka zabývá možností kombinace dotací a státních půjček pro žadatele na financování jejich projektů.

Návrh na změny by měl resort podle náměstka představit zřejmě v dubnu.

Ministerstvo také chystá rozšíření podpory v programu pro nízkopříjmové domácnosti. Už v předchozích týdnech Jurečka avizoval, že ministerstvo zároveň zdvojnásobí kvůli zájmu veřejnosti sumu určenou na podporu energetických úspor v tomto programu na tři miliardy korun. Hladík dnes upozornil, že resort se chystá v případě potřeby peníze v programu navyšovat i nadále. "Peníze tam nedojdou," podotkl náměstek k programu tzv. Nové zelené úsporám Light.

Ministerstvo chystá pro letošní rok spustit také další vlnu kotlíkových dotací v krajích ČR na výměnu starších kotlů zranitelných domácností.

Dotační programy Nová zelená úsporám jsou zaměřeny na podporu projektů na úspory energie v domech. Žadatelé z něj mohou získávat dotace například na zateplení domů, instalaci fotovoltaických zařízení, tepelných čerpadel a dalších. Loni stát prostřednictvím dotací podpořil téměř 50 000 solárních elektráren na střechách domů, což bylo čtyřikrát více než loni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist