https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-spousti-prijem-zadosti-o-dotace-na-renovace-pamatkovych-a-verejnych-budov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP spouští příjem žádostí o dotace na renovace památkových a veřejných budov

16.10.2023 10:30 | PRAHA (ČTK)
Izolace
Izolace
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se Státním fondem životního prostředí ČR dnes začínají přijímat žádost o dotace na renovace veřejných budov v Praze a památkově chráněných budov v celém Česku. Na kompletní revitalizace veřejných budov v programu ENERGov je k dispozici 3,5 miliardy korun. Částka je rozdělena na dvě části, dvě miliardy jsou vyčleněny na renovace památkových budov v celé zemi, 1,5 miliardy na renovace veřejných budov v Praze. Žádosti lze podávat na webu zadosti.sfzp.cz do 29. února 2024.
 

O podporu se mohou ucházet například obce, města, kraje, veřejnoprávní instituce, příspěvkové či státní organizace, školy nebo nadace. Výzvy jsou nesoutěžní, projekty se tedy posuzují postupně podle data podání žádosti.

Výše podpory se bude počítat z nákladů u každého opatření a pohybuje se zhruba od 40 do 75 procent podle rozsahu renovace budovy. Čím úspornější budova bude, tím více mohou investoři získat. Peníze půjdou z Modernizačního fondu, který čerpá finance z výnosů emisních povolenek.

Renovací veřejné budovy se má docílit úspory minimálně 30 procent energie z neobnovitelných zdrojů. U památek je podmínka úspory snížena na minimálně deset procent, protože jsou u nich možnosti úprav složitější. Dotaci lze využít třeba na zateplení budovy a následné stavební úpravy konstrukcí, rekonstrukce otopných soustav nebo instalace řízeného větrání.

Energetických úspor u budov lze podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) dosáhnout i šetrnými způsoby, tak aby nebyla poškozena architektonická unikátnost budov a jejich fasád. U památek je podle něj možné zateplit například strop nebo podlahu.

Dotace na revitalizaci veřejných budov je určená jen pro stavby v Praze. Program na renovaci památkově chráněných budov je pro stavby v celé zemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist