https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-vyhlasi-v-srpnu-novou-destovku-bude-v-ni-200-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP vyhlásí v srpnu novou Dešťovku, bude v ní 200 milionů Kč

5.7.2017 01:00 | PRAHA (ČTK)
Bližší informace k druhé vlně Dešťovky zveřejní ministerstvo až před jejím vyhlášením. V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností. / ilustrační foto
Bližší informace k druhé vlně Dešťovky zveřejní ministerstvo až před jejím vyhlášením. V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností. / ilustrační foto
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlásí 7. srpna druhou vlnu dotačního programu Dešťovka na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Žádosti bude přijímat od 7. září. Rozpočet bude tentokrát 200 milionů korun, tedy zhruba dvojnásobek proti pilotní výzvě. Informovala včera Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.
 

Programem chce stát bojovat proti plýtvání vodou a proti suchu. V první výzvě, která se uskutečnila v květnu, byly peníze vyčerpány za 28 hodin. Velký zájem je očekáván i nyní. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) bude nově vyčleněné peníze rozděleny na dvě části: "Polovina půjde pouze do suchých oblastí. V nich jsme stanovili například podmínku, že v uplynulých třech letech tam nastal minimálně jednou kritický nedostatek vody," řekl v pondělí v České televizi.

Bližší informace k druhé vlně Dešťovky zveřejní ministerstvo až před jejím vyhlášením, uvedla Pospíšilová. V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností.

Dotace z programu mohli čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpořil zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

6.7.2017 10:31
Nejlepší a nejlevnější dešťovkou by bylo vrátit hospodaření do polí. Nejdražší dešťovkou je získávání potravin pastvou, která celosvětově devastuje obrovské plochy, které nejsou schopny přijímat vodu, jsou celoročně vyholený a sešlapaný.
Odpovědět
KL

Karel Lana

6.7.2017 16:23
Mám velký zájem o podrobnosti, chci to maximálně využívat, ale zatím jsem je nikde nenalezl. Poradí mi někdo ? Sud na zahrádce je málo ...
Odpovědět

11.7.2017 21:11
V naší zeměpisné poloze nic pozitivního na tomto programu kromě "úspěšného" čerpání dotací nevídím. Dešťových srážek je v ČR dost, dokonce statisticky od roku 1990 do roku 2010 nepatrně více než např.v letech 1961-1990 a zpravidla stačí záchyt 2-3 m3 pro běžné potřeby rodinného domku se zahrádkou do dalšího deště. Že je v létě období 2-3 týdnu sucha přece neznamená, že z jara nachytám 20 m3,a když přijdou další deště pak jsem pořád plný a vody zbytečně odtečou. To je naprostá naivita, hloupost, nebo záměr. Je to stejná hloupost jako poměřovat způsoby hospodaření s vodou v ČR a v polopouštním Izraeli kam se zřejmě chodí ministr inspirovat. To mohl dojít např. až na Saharu, tam by to bylo ječtě podnětrnější.....Ale lhaní se nevyplácí, nebo snad někomu vyplácí????
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist