https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-barrandove-vznikne-most-pro-prechod-volne-zijici-zvere-i-pro-pesi-a-cyklisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Barrandově vznikne most pro přechod volně žijící zvěře i pro pěší a cyklisty

28.9.2022 01:01 | PRAHA (ČTK)
Cílem je odstranit nebezpečnou bariéru a umožnit volný a bezpečný pohyb pěších, cyklistů i volně žijících živočichů v okolí čtyřproudé ulice K Barrandovu, píše se v dokumentu, který schválili radní.
Cílem je odstranit nebezpečnou bariéru a umožnit volný a bezpečný pohyb pěších, cyklistů i volně žijících živočichů v okolí čtyřproudé ulice K Barrandovu, píše se v dokumentu, který schválili radní.
Foto | ŠJů / Wikimeda Commons
Na pražském Barrandově vznikne přes rušnou ulici K Barrandovu dvojmost. Jedna část bude určena pro přechod volně žijících živočichů a druhá lávka bude pro pěší a cyklisty. Město vypíše tendr na firmu, která pro takzvaný ekodukt vytvoří projekt. Předpokládané náklady jsou 4,2 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Přechod pro zvířata i lidi je v Praze například přes Vysočanskou radiálu.
 

Cílem je odstranit nebezpečnou bariéru a umožnit volný a bezpečný pohyb pěších, cyklistů i volně žijících živočichů v okolí čtyřproudé ulice K Barrandovu, píše se v dokumentu, který schválili radní. Ekodukt vznikne za křižovatkou s Wassermannovou ulicí ve směru z centra a propojí dvě chráněné lokality, a to Prokopské a Dalejské údolí a Chuchelský háj.

Magistrát bude nyní hledat v tendru firmu, která vytvoří pro stavbu ekoduktu projekt. Vybraná společnost rovněž zajistí všechny inženýrské činnosti nezbytné pro zahájení stavby. Náklady na projekt jsou odhadnuty na zhruba čtyři miliony. Podle dřívějších informací magistrátu jsou pak celkové předpokládané náklady 37,8 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

28.9.2022 08:15
A kdy konečně něco takového postaví na začátcích dálnic - /D7 u letiště, D4 u Zbraslavi ?
!
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.9.2022 09:14 Reaguje na smějící se bestie
Fakt si myslíte, že na podobné "třešničky na dortu" budou prachy?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.9.2022 16:20 Reaguje na Viktor Šedivý
Tak na uvedených místech, je to potřebnější !
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.9.2022 22:15 Reaguje na smějící se bestie
Asi jste ještě nepochopil, kam míří naše ekonomika a jaké budou možnosti veřejných rozpočtů.
Budeme rádi, pokud bude na udržení sjízdnosti silnic.
Odpovědět
va

vaber

28.9.2022 09:10
a kdo bude mít přednost,zvířata nebo lidé
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.9.2022 09:15 Reaguje na vaber
Přednost budou mít kamarádi, kteří budou malovat projekty.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.9.2022 16:20 Reaguje na Viktor Šedivý
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.9.2022 11:42 Reaguje na vaber
Každá ze zmíněných skupin, tj. volně žijící zvířata, chodci a cyklisté, budou mít určené provozní hodiny. Ty se budou po hodině měnit. A aby se někdo necítil diskriminován, provozní hodiny se budou cyklicky střídat, přičemž nebude povovleno, aby se třeba v hodině určené pro provoz chodců, štrádovalo na tom mostě zvíře.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.9.2022 18:56
Tak za kolik? Za 4,2 a nebo za 37,8 milionů? Za to se dá postavit něco jiného než dva metry široká lávka? Pro pěší a cyklisty budiž, ale pro zvěř? Tak na to jsem zvědav, která zvířata po tom budou procházet. Běžné mosty pro zvěř nad dálnicemi se staví za stovky miliónů dostatečně široké a odhlučněné , aby nebylo pro zvěř stresující po nich přecházet. Je vidět,
že v Praze asi UMÍ !
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.9.2022 19:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale těch 4,2 mln je přeci za projekt.

;-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.9.2022 08:51 Reaguje na Viktor Šedivý
Máte pravdu. Nějak jsem to přehlédl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 12:45
Mně se to principu líbí. Ale fakt si nejsem jist, jak to sdílení bude v reálu vypadat. Jedinou šanci vidím v tom, že za tmy tam nikdo soudný nepůjde, takže zvířátka budou mít volno. Takže to s těmi vyhrazenými hodinami není vlastně tak blbej nápad:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist