https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-breclavskem-letisti-se-zabydluje-dvacitka-syslu-z-brna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na břeclavském letišti se zabydluje dvacítka syslů z Brna

20.7.2020 18:07 | BRNO (ČTK)
Syslové patří ke kriticky ohroženým druhům. Kdysi byly na území Čech a Moravy jejich kolonie početné. Za komunismu se ale zintenzivnilo zemědělství, mnohé syslí kolonie pak zanikly a sysel se dostal až na seznam ohrožených zvířat. Nyní jsou domovem tohoto živočišného druhu především letiště.
Syslové patří ke kriticky ohroženým druhům. Kdysi byly na území Čech a Moravy jejich kolonie početné. Za komunismu se ale zintenzivnilo zemědělství, mnohé syslí kolonie pak zanikly a sysel se dostal až na seznam ohrožených zvířat. Nyní jsou domovem tohoto živočišného druhu především letiště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Brno
Brněnská zoo na břeclavském letišti vypustila 20 syslů obecných, které odchovala. Pomáhá tímto tomuto druhu k návratu do přírody. ČTK to řekl mluvčí zařízení Michal Vaňáč. Ochranáři skupinku syslů před pěti lety odchytili na travnatých plochách letiště v Bratislavě, jejich potomky zoo postupně vypouští na vhodných místech ČR.
 

Syslové patří ke kriticky ohroženým druhům. Kdysi byly na území Čech a Moravy jejich kolonie početné. Za komunismu se ale zintenzivnilo zemědělství, mnohé syslí kolonie pak zanikly a sysel se dostal až na seznam ohrožených zvířat. Nyní jsou domovem tohoto živočišného druhu především letiště. Na jihu Moravy třeba v Brně-Medlánkách, ve Vyškově a právě i v Břeclavi.

"Sysel byl považovaný za škůdce a téměř vymizel. My se ho tímto způsobem snažíme vrátit zpátky do české a moravské krajiny tam, kde byl a kam patří," uvedl Vaňáč.

Syslům se ze zoo nechtělo, nedařilo se je chytit. Vypuštěni tak byli o něco později, než se původně plánovalo. Pracovníci zoo v místě vypouštění navrtali díry, do kterých nasypali jablka či semena, sysla pak do ní vhodili a vchod zatarasili lahví. Vaňáč uvedl, že jde o nejúčinnější způsob vypouštění, protože sysel se z díry vždy dokáže vyhrabat a má v ní i potravu na první dny. Z lokality pak neuteče.

Sysly k tomuto účelu chová zahrada od roku 2015, kdy čtyři desítky jedinců odchytili ochranáři na letišti v Bratislavě. Zoo pro skupinku zvířat tehdy vybudovala speciální výběh ve svém zázemí, tedy v místech, kam se návštěvníci nedostanou. Od té doby vypouští na vhodná místa jejich potomky, aby v dotyčné lokalitě posílili populaci syslů. V posledních letech mířili například do Českého středohoří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

23.7.2020 09:26
"Ze ZOO se jim nechtělo",protože tam žili v bezpečí před predátory a taky
s nadbytkem potravy.V přírodě se už na ně těší lišák Ferda a káně Pepina.Příští rok jim tak doufám dodáte ze ZOO novou potravu.Nechci vám kazit radost z vašeho počinu,ale zkuste se nejprve zamyslet nad úbytkem
či vyhubením syslů i na takovém letišti,které neničí zemědělci a chemie.
Co asi bylo příčinou jejich úbytku?Nemůžete mít všechno,to nebudete mít
zakrátko nic,protože v ostrůvcích výskytu populaci predátoři zlikvidují
za pár týdnů.Hlavně to je ale třeba medializovat,ale už ne to,jak to
dopadne za těch pár týdnů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist