https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-chebsku-se-vcera-otrasla-zeme-otresy-lide-citili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Chebsku se včera otřásla země, otřesy lidé cítili

11.5.2018 02:56 (ČTK)
Zemětřesná oblast na Chebsku patří mezi nejaktivnější ve střední Evropě. Seismické otřesy se tam vyskytují pravidelně, dosud ale vždy i nejsilnější otřesy měly na svědomí jen popraskané zdi nebo spadlé komíny. / Na ilustračním fotu záznam zemětřesení na seismografu
Zemětřesná oblast na Chebsku patří mezi nejaktivnější ve střední Evropě. Seismické otřesy se tam vyskytují pravidelně, dosud ale vždy i nejsilnější otřesy měly na svědomí jen popraskané zdi nebo spadlé komíny. / Na ilustračním fotu záznam zemětřesení na seismografu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V seismické oblasti na severu okresu Cheb se včera opět otřásla země. Několik slabších otřesů bylo zaznamenáno okolo 16:00. Záchvěvy a charakteristický zvuk lidé mohli pocítit na kilometry daleko. Automatické měřicí stanice naměřili magnitudo až 2,9 stupně. Seismická aktivita v oblasti pokračuje.
 

"Byl slyšet dunivý zvuk a pak to otřáslo domem," řekl svědek, který bydlí v Jindřichovicích na Sokolovsku, tedy asi 20 kilometrů od naměřeného epicentra.

Podle automatické detekce zemětřesení Antelope na stránkách Geofyzikálního ústavu Akademie věd šlo i o tři silnější otřesy, a to o síle 2,6, 2,7 a 2,9 stupně. Jde o sílu, kterou už člověk postřehne, ale nenastávají žádné výraznější škody.

"Od rána registrujeme zvýšenou seismickou aktivitu v oblasti mezi Novým Kostelem a Luby. Několik otřesů dosáhlo magnituda vyššího než 2. Nejsilnější otřes, který nastal v 16:25 SELČ dosáhl magnituda 2,9, jde tedy o slabé otřesy. Ohnisko se nacházelo v hloubce 9,5 km u města Luby. Zatím se jedná o předběžné výpočty, přesnější velikost magnituda a poloha epicentra bude známa v nejbližší době," uvádí na svých webových stránkách Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Další silnější otřes zaznamenali lidé v okolí epicentra po 18:00.

Poslední silnější otřesy byly na Chebsku v roce 2014. Nejsilnější bylo zemětřesení 31. května, které dosáhlo síly 4,5 stupně. Šlo tehdy o jeden ze dvou nejsilnějších otřesů za posledních 100 let.

Zemětřesná oblast na Chebsku patří mezi nejaktivnější ve střední Evropě. Seismické otřesy se tam vyskytují pravidelně, dosud ale vždy i nejsilnější otřesy měly na svědomí jen popraskané zdi nebo spadlé komíny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Peňás
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist