https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-cisticky-vod-nebo-skolni-zahrady-pujde-363-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na čističky vod nebo školní zahrady půjde 363 milionů korun

23.8.2018 00:08 (ČTK)
Na 821 ekologických projektů hlavně v menších obcích půjde 363 milionů korun.  / Ilustrační foto
Na 821 ekologických projektů hlavně v menších obcích půjde 363 milionů korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na 821 ekologických projektů hlavně v menších obcích půjde 363 milionů korun. Ve společné tiskové zprávě o tom začátkem srpna informovaly ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Podpora projektů v obcích, školách a národních parcích se týká více oblastí, zahrnuje například budování přírodních zahrad u škol a školek, obnovu parků v obcích, zlepšení servisu pro turisty v národních parcích a částečně stavby a modernizace malých čistíren odpadních vod.
 

"Podané žádosti, které splňovaly kritéria, schválila rada fondu na konci července," řekla mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová. Rada podle ní žádosti schvaluje průběžně, v některých případech proto možnost podávání žádostí ještě nekončí. Platí to o domovních čistírnách odpadních vod, pro které mohou obce žádat o podporu i nadále, teoreticky do června příštího roku. Podle ředitele fondu Petra Valdmana je na tyto účely vyhrazeno celkem 200 milionů korun a je možné, že na později podané žádosti se nedostane.

V Česku jsou podle ministerstva napojeny na kanalizaci a čistírny domácnosti, ve kterých žije celkem 85 procent obyvatel. Mezi nepokrytými částmi území jsou zejména malé obce a odlehlé lokality v těch větších, kde se zřizování centrálních čistíren a dlouhých kanalizačních potrubí nevyplatí. "Soustavy moderních domovních čistíren se ukázaly jako cenově efektivní a ekologicky přijatelná alternativa ke starým jímkám či septikům, které bývají velkým zdrojem znečištění vod. Výhodou domovních čistíren je navíc i vysoká účinnost bez nutnosti následného dočištění," uvedl ministr Richard Brabec (ANO).

Podporu získal například městys Plaňany, který pro svou centrální část čistírnu má, problémem jsou ale okolní obce, které k Plaňanům patří. Podle starosty Martina S. Charváta vznikne díky dotaci 3,5 milionu korun kolem třicítky menších domovních čistíren, která z domů a bytů vrátí čistou vodu k dalšímu využití.

Další dotace jsou určené na podporu ekomobility ve městech, tedy na omezení aut. Podporu mohou obce a firmy využít například na zřízení služby sdílených kol. "Se žádostmi o dotaci uspěly bikesharingové společnosti v Českých Budějovicích, Plzni, Liberci a Praze," uvedlo ministerstvo. Státní peníze podpoří i nákup elektromobilů nebo aut na stlačený plyn pro obce.

Seznam schválených projektů najdou žadatelé na stránkách www.narodniprogramzp.cz fondu. Podobné projekty podpořil stát i loni, celkem uvolnil peníze pro více než 650 žadatelů, o rok dříve to bylo přes 120 žádostí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist